Građanima vaučeri od 200 KM za odmor u BiH

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, utvrđenih Proračunom FBiH za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 5.000.000 maraka, a sredstvima je obuhvaćeno pet programa.

Prvi program, u iznosu od 2.000.000 maraka, predviđen je za promociju domaćeg turizma subvencioniranjem boravka građanima Federacije BiH u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge smještaja na području FBiH.

Korisnici ovih sredstava su pravne osobe registrirane u FBiH koje, pored ostalih aktivnosti, posluju kao internet servisi za prodaju turističko-ugostiteljskih usluga, s tim da su u 2021. godini na taj način realizirale više od 1.000 turističkih paket-aranžmana putem online platforme i online plaćanja. Posredstvom ovih pravnih osoba izdavat će se vaučeri punoljetnim građanima FBiH (domaćim turistima), priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Za program podrške iznajmljivačima, a s ciljem proširenja i unapređenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu u ruralnim predjelima, planirano je ukupno 300.000 maraka.

Iznos je namijenjen domaćinstvima koja imaju kategorizirane objekte. To znači da posjeduju rješenje nadležnog federalnog ministarstva o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta, te vrsti i kategoriji objekta, ili rješenje nadležnog županijskoga ili općinskog/gradskog organa, s najmanje 20 posto učešća vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta za koji aplicira.

Sredstva od 700.000 maraka namijenjena su sufinanciranju umjetnog osnježavanja u okviru ski centara na skijalištima u FBiH, a korisnici su pravne osobe registrirane u FBiH, koje upravljaju ski liftovima i za to posjeduju upotrebnu dozvolu, te imaju najmanje 20 stalno zaposlenih i osigurano najmanje 50 posto učešća vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta.

Za sufinanciranje promocije turističkih potencijala FBiH kroz izradu i objavu promotivnih materijala u elektronskom i tiskanom obliku na službenim jezicima FBiH (web portala, dnevnih novina i magazina), koji doprinose boljoj informiranosti domaćih turista o raspoloživim ponudama, resursima i kapacitetima, planiran je iznos od 500.000 maraka.

S ciljem razvoja zimskog turizma i poboljšanja sigurnosti skijaša na skijalištu Ponijeri, Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj je kao podrška za kupovinu novog ski lifta izdvojeno 1.500.000 maraka. Ovo je, inače, inicijativa 78 zastupnika Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH, koju je Vlada FBiH usvojila 9.6.2022. godine na 318. sjednici, navodi se u priopćenju.

(TIP/Izvor: Fena/Foto: Monika Ćubela Savić)