U Finskoj predstavljen najbrži evropski superkompjuter

U Finskoj je pokrenut najmoćniji superkompjuter u Evropi i treći najbrži u svijetu, LUMI, koji će ujedno biti i energetski efikasan. Smješten u staroj fabrici papira u gradu Kajaniju, oko 500 kilometara sjeverno od Helsinkija, ovaj superkompjuter veličine košarkaškog terena može da proizvede snagu jednaku oko dva miliona laptopa.

LUMI je projekat Evropske organizacije za računarstvo visokih performansi (EuroHPC JU) i 10 evropskih zemalja – Finske, Belgije, Češke, Danske, Estonije, Poljske, Švedske, Švicarske, Islanda i Norveške. Superkompjuter je koštao 200 miliona eura, od čega je Finska obezbijedila četvrtinu, a drugi partneri ostatak, prenosi EURACTIV.com.

Kajani je izabran kao lokacija jer će zbog njegove hladne klime biti potrebno malo energije da se superkompjuter hladi. Svu električnu energiju LUMI će dobijati iz hidroelektrane, a toplota koju generiše koristiće se u mreži daljinskog grijanja. Potpredsjednica Evropske komisije Margrethe Vestager izjavila je da je inauguracija LUMI-ja “veliki korak za evropsku digitalnu i zelenu transformaciju” i “odličan primjer ogromnog potencijala koji vještačka inteligencija ima za unapređenje života”.

LUMI će biti korišten za istraživanja u oblasti medicine, duobokog učenja, vještačke inteligencije, klimatskih promjena, obnovljive energije i fuzione energije.

Superkompjuter će moći da koriste akademski istraživači iz cijelog svijeta, a petina njegovog kapaciteta je rezervisana za privatne kompanije. Od superkompjutera LUMI u svijetu su trenutno brži američki Samit i japanski Fugaku.

EuroHPC okuplja članice Evropske unije, evropske zemlje, kao i privatne partnere. Inicijativa je pokrenuta 2018. sa ciljem razvoja ekosistema super-računarstva u Evropi i omogućava svojim članicama da koordiniraju svoje napore i udruže svoje resurse kako bi Evropa postala svetski lider u super-računarstvu. Srbija je postala članica EuroHPC JU što će, kako je saopštila Vlada 14. juna, omogućiti naučnoj i istraživačkoj zajednici da koristi resurse ove organizacije, kao i da učestvuje u novim projektima sa ciljem daljeg razvoja vještačke inteligencije i super-računarstva.

(TIP/Izvor: Beta)