Obilježavanje 140 godina Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli

Premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i predsjednik Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović posjetili su danas Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, te se susreli sa crkvenim velikodostojicima predvođenim episkopom zvorničkotuzlanskim Fotijeom. Povod za posjetu bile su pripreme za obilježavanje jubileja, 140 godina Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, što će biti upriličeno 25. i 26. juna u Tuzli. Uvažavajući značaj ove manifestacije, kojoj će prisustvovati i njegova svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije, Vlada Tuzlanskog kantona nedavno je za njeno održavanje već ranije dodijelila 100.000 KM.

Premijer Halilagić se zahvalio za pozivu da prisustvuje današnjem radnom sastanku, kojom prilikom je razgovaramo o agendi i detaljima organizacije same manifestacije.

„Zadovoljstvo je svjedočiti obilježavanju jednog ovako značajnog jubileja. Prilika je to da iz Tuzle i Tuzlanskog kantona u svijet još jednom pošaljemo sliku i poruku mogućnosti istinskog suživota, međusobnog poštivanja, uvažavanja i otvorenosti bez obzira na vjeroispovijest, nacionalnost, boju kože ili bilo koju drugu razliku“, rekao je danas premijer Halilagić.

Uz premijera Halilagića, predsjednika Vujovića, gradonačelnika Tuzlle Jasmina Imamovića i njegovih saradnika, današnjem sastanku su prisustvovali episkop zvorničkotuzlanski Fotije, starješina hrama arhijerejski namjesnik protojerej Miloš Trišić, jerej Nikola Čeketić paroh tuzlanski, protonamjesnik Spasoja Radovanović, i sekretar eparhije protojerej Žarko Mijatović.

(TIP)