Macron, Draghi i Scholz u Ukrajini s “porukom evropskog jedinstva”

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz i premijer Italije Mario Draghi posjetili su u četvrtak predgrađe Kijeva, gdje su doputovali kako bi prenijeli poruku evropskog jedinstva.

Lideri tri najveće evropske ekonomije noćnim vozom su stigli u Kijev, a po dolasku u glavni grad Ukrajine iz francuskog predsjedništva saopštili su da Macron poručuje: “Šaljemo poruku evropskog jedinstva Ukrajinkama i Ukrajincima”.

Macron, Draghi i Scholz su po dolasku posjetili Irpin, u Kijevskoj oblasti. Grad je bio žestoko bombardovan u prvim sedmicama rusko-ukrajinskog rata koji je počeo 24. februara.

Macron je tom prilikom pohvalio herojstvo Ukrajinaca koji su se borili protiv Rusa kako bi ih spriječili da se približe prijestolnici.

“Ovdje su, između ostalog, Ukrajinci zaustavili rusku vojsku da uđe u Kijev. Ovo predstavlja herojstvo vojske, ali i ukrajinskog stanovništva. A pored toga, vidljivi su i tragovi varvarstva”, rekao je Macron.

Trojica lidera danas će se u Kijevu sastati i s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim.

Posjeta trojice evropskih lidera uslijedila je dan nakon što je američki predsjednik Joe Biden najavio dodatni paket vojne pomoći u vrijednosti od milijardu dolara.

Više od 4.452 civila su ubijena u Ukrajini otkako je Rusija pokrenula rat protiv te zemlje 24. februara. Istovremeno, više od 14 miliona ljudi je bilo prisiljeno napustiti svoje domove, uključujući oko 7,5 miliona onih koji su pobjegli u druge zemlje, podaci su Ujedinjenih nacija (UN).

(TIP/Izvor: Anadolija)