Dodik iz Rusije: Ovdje sam jer mislim da je to dobro za RS

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Sankt Peterburgu gdje će učestvovati na Međunarodnom ekonomskom forumu.

Dodik je za RTRS izjavio da je ovo jedan od najvećih svjetskih ekonomskih foruma, posebno danas kada se održava u svjetlu sukoba u Ukrajini.

“Ovdje će biti prisutno 70, 80 predstavnika država i vlada, najznačajnijih kompanija iz dijela svijeta koji ne pripada Zapadu, jer je Zapad to očito bojkotovao. Mi, shodno našoj politici da ne želimo da budemo dio koji će podržavati i hvaliti ili nekoga osporavati, jednako želimo da budemo prisutni i budemo dio foruma koji treba da da odgovore na mnoge izazove u svijetu”, rekao je on.

Dodik je istakao da je došao u Sankt Peterburg da sasluša one koji imaju šta da kažu, izrazivši zadovoljstvo što će već sutra biti u prilici da se sastane sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim.

“Radujem se što smo u prilici da nastavimo naše razgovore odranije. Oni nemaju nikakvu spekulaciju, sve ono što su neki tvrdili prije dva-tri mjeseca promašili su. Mi samo razgovaramo u normalnom tonu kako stabilizovati naše odnose, pojačati projekte vezane za izgradnju gasovoda, dvije elektrane na gas, te o tome kako ojačati naše napore da sarađujemo na kulturnom i ekonomskom, kao i drugim nivoima”, istakao je Dodik.

(TIP/Foto: Arhiva/N1)