Video/Denis Bećirović: Na bazi čega su podijeljene desetine miliona?

Delegat SDP-a i zajednički kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović je na sjednici Doma naroda naroda BiH govorio o izvještaju o izvršenju Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Ukazao je da na sjednici nisu prisutni ni predsjedavajući Vijeća ministara, ni ministar finansija ni zamjenik ministra finansija.

– Gotovo tri mjeseca na sjednicama Dom naroda i na komisijama govorim o trošenju sredstava u 2020. godini i već tri mjeseca nemam odgovor od onih koji trebaju ponuditi odgovor. Podsjećam, Vijeće ministara je u 2020. godini jednoglasno odobrilo sredstva za saniranje ekonomskih šteta zbog pandemije koronavirusa. Kako je Vijeće ministara podijelilo ta sredstva iz tekuće rezerve? Dodijelili su UKC Banja Luka 4 miliona KM, KCUS 3,5 miliona, Sveučilišna bolnica Mostar 3,5 miliona, 1,5 milion Tuzla i oko pola miliona za Brčko distrikt. Moje pitanje za Vijeće ministara: Na bazi čega su podijeljene desetine miliona u 2020. godini? Da li je u pitanju bio broj oboljeljih, broj stanovnika, broj pacijenata? – upitao je.

Rekao je da javnost mora dobiti te odgovore.

– Kantonalna bolnica Safet Mujić u Mostaru dobila je 0KM. Ima li neko da kaže da tu nije bilo oboljelih. Zvornik, Foča, SBK, Doboj 0 KM. Očekujem odgovore. Ako neko za tri mjeseca ne daje odgovore onda je to problem, ne za mene, nego za javnost – dodao je.

(TIP)