Održana sjednica OV Banovići

Devetnaesta redovna sjednica Općinskog vijeća Banovići najvećim dijelom bila je izvještajnog karaktera. Razmatrani su i usvojeni izvještaj o izvršenju budžeta Općine za prva tri mjeseca (prvi kvartal) 2022. godine te izvještaji o radu i finansijskom poslovanju šest banovićkih javnih ustanova.

U prvom kvartaku tekuće godine budžet Općine realizovan je u iznosu nešto većem od 2.614.000,00 konvertibilnih maraka, što predstavlja ostvarenje od skoro 20 posto u odnosu na godišnji plan. Kao takav dobio je podršku većine vijećnika.

Većinsku podršku Vijeća dobili su i izvještaji o radu i finansijskom poslovanju javnih ustanova: „Dječije obdanište“, „Javna biblioteka“, „Centar za socijalni rad“ i „Centar za kulturu i informisanje“, dok su jednoglasno usvojeni izvještaji  javnih ustanova:  „Sportsko-kulturni centar“ i „Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma“ Banovići – svi za 2021. godinu. Sve ustanove su prošlu godinu završile sa pozitivnim finansijskim rezultatom i njihov rad pohvalio je i općinski načelnik dr. Bego Gutić.

Na sjednici  Općinskog vijeća Banovići donijete su i tri odluke vezane za Općinsku izbornu komisiju (OIK). U skladu sa upustvom Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine usvojene su Odluke o imenovanju zamjenskog člana i zamjenskog predsjednika OIK-a  Banovići te Odluka o razrješenju dužnosti jednok člana Općinske izborne komisije.

(TIP)