Foto: Milioner iz Kanade sve rasprodao i prije 23 godine počeo graditi velebni dvorac u Hercegovini

Iako su dvorci srednjovjekovne građevine, u Bosni i Hercegovini do prije 20-tak godina nije bilo ni jednog klasičnog dvorca, jer su se na našem području uglavnom gradile tvrđave.

Međutim, to se promijenilo kada je se krajem 90-ih u Međugorje iz Kanade doselio bračni par, Patrick i Nancy Latta.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Godine 1999. počeli su izgradnju dvorca, a taj proces traje i danas, odnosno, već 23 godine svakodnevno se radi na gradnji ovog velebnog imanja.

Kada stanete ispred dvorca imate osjećaj kao da ste kročili u neku bajku o prinčevima i princezama koje smo slušali kao djeca.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dok hodate kroz kompleks kamenih kućica, prolaza, kapelica, dvorana, staza i travnjaka, u istom trenutku uživate u mirisima ruža, magnolija, borova, maslina i drugog ukrasnog cvijeća i drveća.

Iako život Nancy i Patricka sada izgleda kao iz bajke, nije tako oduvijek bilo i njihova priča je zaista posebna.

Kada je imao 14 godina Patrick je pohađao katoličku školu gdje je doživio nešto što ga je duboko ranilo. Tada je odlučio da Boga nema i tako je živio punih 48 godina. Bio je veliki biznismen i kroz život je zaradio milione. Prije Nancy, bio je dva puta u braku te je sa bivšim suprugama dobio četvero djece.

Međutim, kada su djeca odrasla, imala su sve što se novcem moglo kupiti, ali su ih proganjale ovisnosti o drogama, alkoholu i nemoralnim životnim stilovima.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Jednog dana Nancy je dobila knjigu “Poruke Gospe iz Međugorja”.

Kako je kasnije svjedočila, tada joj to nije značilo baš ništa i dala je suprugu knjigu da je baci u smeće. No onda se dogodilo nešto neočekivano.

“Moj suprug je otvorio knjižicu Gospinih poruka iz Međugorja. Pročitao je jednu poruku i počeo plakati. Taj čovjek, veliki biznismen koji nije vjerovao nikome i u ništa u tom trenutku je promijenio svoj život iz temelja”, ispričala je Nancy jednom prilikom.

Sve što su imali u Kanadi su prodali, doselili u Međugorje i počeli graditi dvorac.

Brzo im se pridružio i Florijan iz Rumunjske koji je od 1999. glavni izvođač radova.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

“Preko dvije hiljade kamiona kamena je do sada ovdje ugrađeno. Kamen nabavljamo isključivo iz Međugorja, po okolnim brdima, a nešto su nam poklonili i stanovnici ovog mjesta kad bi rušili svoje stare kuće”, kazao nam je Florijan.

Danas dvorac pruža utočište onima koji dolaze po duhovnu obnovu u ovo mjesto. Tijekom našeg posjeta zatekli smo grupu Ukrajinaca koji su došli tu moliti za mir u svojoj zemlji.

Ukrajinci mole za mir (Foto: Klix.ba)
Ukrajinci mole za mir (Foto: Klix.ba)

Osim toga, dvorac je otvoren za sve posjetitelje, koji mogu slobodno doći i obići ovo zdanje te snimiti jedinstvene fotografije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Također, postao je jedno od omiljenih mjesta za fotografiranje mladenaca na dan njihovog vjenčanja.

(TIP/Izvor: Klix.ba)