Izetbegović: Do kraja godine ćemo imati kandidatski status za EU

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović smatra da je sporazum postignut u Briselu dobar za BiH, te navodi kako je veoma važno što se velik broj lidera parlamentarnih stranaka odazvao na poziv Charlesa Michela.

– Jedna priča je važila za domaću javnost, a druga se iznosila pred liderima EU. Dodik je tako dao žmigavac i prihvatio sve protiv svoje destruktivne politike. Na sve sam odgovorio pred Charlesom Michelom, mora se znati ko je štetan faktor. Prihvaćen je moj zahtjev koji se suprotstavlja HDZ-ovom insistiranju na izmjenama Izbornog zakona BiH, kazao je Izetbegović.

Smatra da će Milorad Dodik mijenjati svoju politiku prema vanjskopolitičkim promjenama i utjecajima, piše Oslobođenje.

– Dodik će mijenjati svoj kurs sa vanevropskog na evropski. Sasvim je jasno gdje pripadamo, a Dodik će se okretati shodno ekonomskim i globalnim kretanjima. Bilo je stavova da se entitet RS u sporazumi spominje manje nego BiH. To su djetinjarije. Zatim je insistirano na koordinacioni mehanizam. Začuđujuća je bila diskusija koju je bilo teško komentarisati. BiH sve više ulazi u fokus EU. Do kraja godine očekujem kandidatski status za BiH u paketu sa Ukrajinom, istakao je Izetbegović.

(TIP)