Vježba evakuacije i gašenja požara na Međunarodnom aerodromu Tuzla

Na Međunarodnom aerodromu Tuzla u utorak je organizovana vježba “Bird strike 2022”. Riječ je o vježbi evakuacije, spašavanja i gašenja požara koja se mora organizovati svake druge godine.

– Vježba nam koristi da spoznamo provjeru provodivosti plana u vanrednim situacijama. Na vježbi smo imali oko stotinu učesnika iz Civilne zaštite TK, Crvenog krsta/križa TK, MUP-a TK, Ministarstva odbrane BiH, Granične policije, vatrogasnih jedinica i službenika domova zdravlja iz Tuzle, Živinica i Kalesije – kaže Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla.

Nakon simulacije pada aviona pristupilo se evakuaciji putnika i ukazivanju pomoći povrijeđenima, a potom su pripadnici vatrogasnih jedinica gasili požare. Sve je izvedeno efektno i zasigurno će vježba od nadležne komisije dobiti prolaznu ocjenu.

– Nezgode na aerodromima su izvjesne i zbog toga nam je važnost utreniranost ljudi, odnosno internih i eksternih kapaciteta – pojašnjava Dževad Halilčević.

Vježba je trajala sat vremena, a angažovana je i posada helikoptera Oružanih snaga BiH, koji su s mjesta nezgode prevozili povrijeđene do najbliže zdravstvene ustanove.

(TIP/Izvor: Fena)