Foto: Iz Applea otkrili kako će vam izgledati iPhone s iOS 16

APPLE je ranije na svojoj konferenciji za programere 2022. predstavio iOS 16, sljedeću veliku verziju softvera za iPhone, a sad su otkriveni i detalji softvera najavljenog za jesen.

Nova velika nadogradnja softvera za iPhone uvest će poboljšanja usmjerena na olakšavanje komunikacije, personalizacije i privatnosti. To uključuje niz značajnih ažuriranja za zaključani zaslon vašeg iPhonea, aplikaciju Poruke i Apple Novčanik. Novosti je predstavio Craig Federighi iz Applea.

Prvo, u iOS-u 16 moći ćete uređivati ​​poslane poruke. Dakle, ako primijetite pogrešku pri pisanju nakon što ste poslali poruku, moći ćete je urediti nakon toga. U statusu ispod poruke pojavit će se napomena “uređeno”.

Druga novost, kojoj se mnogi itekako vesele, ticat će se mogućnosti poništavanja slanja poruka. Ako slučajno pošaljete poruku koju ste odmah požalili, moći ćete je povući prije nego je primatelj pročita. Također, poruke će se moći označiti kao nepročitane i nakon što ste je pročitali.

Novosti na zaslonu

iOS 16 donosi i dosad najveće ažuriranje zaključanog zaslona. Moći ćete urediti zaključani naslov, mijenjati filter boja za pozadinsku fotografiju te font na zaključanom zaslonu. Moći će se i prilagoditi fontovi za vrijeme i datum te dodati widgeti kao što su temperatura, kalendar… Postojat će i opcija za dodavanje više verzija zaključanog zaslona, ali i opcija za mijenjanje nasumičnih fotografija na zaslonu.

Također, obavijesti će se odsad pojavljivati na dnu zaslona, umjesto na vrhu. Iz Applea najavljuju da će riješiti i problem velikog broja obavijesti koje dolaze jedna za drugom te da će se obavijesti odsad prikazivati u stvarnom vremenu kako korisniku zaslon ne bi bio pretrpan obavijestima.

Novosti stižu i u Apple Novčanik. Među njima će biti i opcija Apple Pay Later, usluga koja omogućuje da podijelite troškove.

iOS 16 donosi novosti i u fotografijama. Moći ćete “izdvojiti” objekt na fotografiji i odvojiti ga od pozadine. “U suštini to je alat za dodir i držanje koji uklanja pozadinu fotografije”, piše CNet i dodaje da je ova opcija “poput magije”.

Beta verzija iOS 16 za razvojne programere je izašla, a javna beta verzija dolazi u srpnju. iOS 16 će biti lansiran ove jeseni, vjerojatno uz novi iPhone 14 o kojem se šuška, piše Index.hr.

(TIP)