Saniraju se štete nakon poplava u Čeliću

Komunalne službe, policija, vatrogasci  i radnici civilne zaštite kontinuirano su na terenu na području Općine Čelić u Tuzlanskom kantonu, koju su u petak zadesile razorne poplave.

Komandant Općinskog štaba Civilne zaštite (CZ) i pomoćnik općinskog načelnika za CZ Nermin Okanović kazao je da noćas nije bilo novih padavina.

– Strahovali smo jučer da bi moglo doći do toga, ali se to srećom nije desilo. Danas je osvanuo sunčan dan, upravo smo na terenu, a sa nama je i delegacija iz Brčko Disktrikta koji nam pružaju pomoć. Sve ekipe su na terenu, čiste se ulice, dvorišta, riječna korita, uglavnom borimo se radno, snalazimo kako znamo i umijemo – rekao je za Fenu Okanović.

Izrazio je zahvalnost svim općinama koje su iskazale solidarnost i pritekle u pomoć stanovnicima Čelića. Naveo je da su im Brčko, Lopare i Bijeljina dostavili svoje cisterne za čišćenje ulica.

– Danas radimo na raščišćavanju lokalnih puteva, a regionalni putevi su uglavnom očišćeni. U toku je akcija čišćenja s obzirom da su u dvorišta domaćinstava nanesene velike hrpe smeća. Mehanizacija civilnih zaštita je na terenu i pomaže građanima u čišćenju i sanaciji. Dogovorili smo se i sa službom za deratizaciju, sa našim komunalnim preduzećem da se maksimalno angažuju i na tom polju – dodao je Okanović.

Prema prvim procjenama, na prostoru općine Čelić je oko 200 stambenih objekata poplavljeno, a oko 20 pomoćnih objekata je potpuno uništeno. Lokalni putevi su devastirani, a voda je ušla i u nekoliko privrednih subjekata.

Na području općine Čelić proglašeno je stanje prirodne nesreće zbog padavina koje su uzrokovale bujice i poplave.

(TIP/Izvor: Fena)