Analiza: Čime se ratuje u Ukrajini

Da li i u kolikoj mjeri rusko vojno osoblje ima smisla za humor? Ima i to mnogo ako je suditi prema cvijetnim imenima koje je ruska vojska dala svojim projektilima, haubicama i sistemima protivzračne odbrane. Čime se sve ratuje u Ukrajini?

“Zumbul”, “Tulipan”, “Božur”, “Karanfil” – koje li ironije, ali na ukrajinskom ratištu to ne znači da je riječ o cvjetnjaku već arsenalu ruskih topova, minobacača, samohodnih haubica i topova.

“Mnogo je ranjenih i poginulih boraca. Svi naši borci govore samo jedno: Nemamo oružja, zaliha, municije. Ruska vojska je ogromna”, priča medicinar u oružanim snagama Ukrajine.

Protiv ogromne i moćne ruske armade koja na raspolaganju ima oružje koje izaziva strahopoštovanje na Zapadu, ukrajinska vojska se bori uspješnije nego što su bile procjene američkih i obavještajaca evropskih zemalja. Skoro opčinjeno se u zapadnim prijestonicama posmatrao spektakl u kojem vojsku jedne supersile ponižava manja, ali više motivirana strana.

Nakon prvobitnog zgražavanja munjevitom ruskom invazijom koja je prerasla u brutalni rat s velikim civilnim žrtva, Washington i njegovi saveznici počeli su da opskrbljuju Kijev municijom i oružjem.

“Imamo dovoljno da držimo liniju, ali što se tiče kontranapada još nam trebaju zalihe.Ovo je postsovjetska municija. Ovdje možete vidjeti naš minobacač od 82 mm, a ovdje bugarske minobacačke granate”, kaže Mihailo Strebizh, komandir artiljerijske jedinice vojske Ukrajine.

Tu je i antitenkovsko oružje nove generacije, ali kratkog dometa.

“NLAW, iz Britanije. Na ovoj poziciji nije toliko učinkovit, jer se ruski tenkovi ne približavaju na udaljenost manju od 3,5 kilometara, a ovo oružje može efektivno gađati mete na toj udaljenosti”, ističe Ivan, pripadnik vojske Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski uporno traži od Zapada sofisticiranije oružje svjestan da bi ono moglo predstavljati preokret u ratu, posebno sada kada se vodi žestoka bitka za Donbas, po mnogima odlučujuća za okončanje sukoba. U Donbasu se vodi i bitka sa vremenom – Rusi žele da što prije osvoje to područje, prije nego Ukrajinci dobiju raketne bacače M270 iz Velike Britanije i sisteme HIMERS iz Sjedinjenih Država koji, u zavisnosti od municije, može imati domet više stotina kilometara.

“Ukoliko takve rakete budu isporučene, izvući ćemo odgovarajuće zaključke i upotrijebiti svoja sredstva razaranja, kojih imamo na pretek, kako bismo pogodili one objekte koje još nismo”, poručio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Iako nije bio decidan, ruski predsjednik je najvjerovatnije mislio na 203 milimetarsku samohodnu haubicu 2S7 Pion, odnosno, “Božur” – najveću u svijetu, koja je sposobna da ispaljuju ne samo konvencionalne već i nuklearne granate. To je Putinov odgovor na američko slanje HIMERS-a u Ukrajinu.

“Ovo će oružje zaista pomoći spasiti živote našeg naroda i zaštititi našu zemlju. Zahvalan sam predsjedniku Bidenu, svim našim američkim prijateljima, i narodu Sjedinjenih Država na ovoj podršci”, kazao je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij.

Zabrinut zbog moguće eskalacije sukoba, Washington je od Kijeva tražio garancije da Ukrajina neće napadati teritoriju u unutrašnjosti Rusije.

“Ukrajinci su nam dali garancije da ove sisteme neće koristiti za napade na mete na ruskoj teritoriji. Postoji snažno povjerenje između Ukrajine i Sjedinjenih Država, kao i naših saveznika i partnera”, istakao je državni sekretar SAD-a Antony Blinken.

“Ako je sve ovo dio reakcije Sjedinjenih Država i njihovih satelita na ovo šta se dešava, onda vam obećavam: što duži domet budu imali sistemi koji se dostavljaju Kijevu, dalje ćemo mi otjerati naciste od linije sa koje mogu biti prijetnja Rusima u Ukrajini i Rusiji”, poručio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Ukrajinska vojska je dobila ili će dobiti haubice velikog kalibra, taktičke bespilotne letjelice, sisteme protivzračne odbrane, Stingere, helikoptere, oklopne transportere, protivtenkovske projektile i brojnu drugu vojnu opremu vrijednu milijarde dolara iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Španije, Francuske, nordijskih, istočnoevropskih i baltičkih zemalja.

Optužbama iz Ukrajine, ali i dijela NATO patnera da Njemačka oklijeva s isporukama svog arsenala Kijevu vlada u Berlinu se dugo opirala. Ipak, nedavno su obećali isporuku tenkova Gepard i samohodnih haubica, a potom i najsavremenijeg sistema protivzračne odbrane.

“Upravo smo odlučili da ćemo isporučiti IRIS-T sistem, koji će zaštititi zračni prostor gradova poput Odese ili Kijeva. Nešto vrlo posebno što je, naravno, veoma traženo”, izjavio je kancelar Njemačke Olaf Scholz.

Iako iz Moskve upozoravaju da su isporuke zapadnog oružja Ukrajini znače da je NATO savez u suštini uključen u rat s Rusijom i da bi odluka Washingtona da Kijev opskrbi naprednim raketnim sistemima mogla pogoršati sukob, Putin je rekao da time neće doći do temeljnih promjena na bojnom polju.

Isporuke oružja iz SAD-a i nekih drugih zemalja povezane su s nadoknadom gubitaka Ukrajine u vojnoj opremi, kazao je Putin čija vojska u svom arsenalu posjeduje oružje koje bi joj moglo dati prednost na ratištu i to bez ispaljenog metka. Naravno, riječ je o hemijskom oružju. Ali o tome neki drugi put.

(TIP/Izvor: federalna.ba)