Duraković podržao Mijatovića i pita kakvim Bošnjacima smeta Srbin koji voli BiH

Nakon što je sada već i zvanično da će Vojin Mijatović biti kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda podrška je stigla od bivšeg načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića koji je i kandidat za potpredsjednika RS – a. Duraković se osvrnuo i na komentare koji dolaze iz oba entiteta, a njegovu izjavu prenosimo u cijelosti.

“Naravno prve reakcije su uslijedile od stranaka sa sjedištem u Banjoj Luci (pozicije i opozicije), jer se boje Vojina koji se iz Banja Luke bori za BiH. Jedni kažu pomaže Dodiku, drugi da pomaže opoziciji. A ne znaju oni da smo svi, i Vojin i mi sa njim, posvetili svoj život zajedničkom nam cilju, jakoj BiH na cijelom njenom teritoriju. Njegova kandidatura je više od politike, ona je historijski pokušaj da pokažemo i dokažemo da ova država i njeni entiteti nisu vlasništvo naroda po etničkoj pripadnosti, već vlasništvo svih građana ove zemlje, napisao je Duraković.

Prema njegovom mišljenju nije ni bitno šta kažu rušitelji BiH, ali je žalosno su Bošnjaci u dilemi tipa “ko je Vojin i za koga radi”? Špijun, Dodikov čovjek, ruski obavještajac, beogradski igrač… itd.

“Prosto rečeno, mi nećemo ni kako mi hoćemo. Maštamo o državi koju će voljeti svi, a onda kada se pojavi Srbin Vojin koji voli ovu zemlju i bori se za nju, mi mu ne vjerujemo. Pa dobro, je li vi mislite da je glas kandidatu Dodikove opozicije, kojeg će predložiti SDS, bolji izbor za BiH? Nema razlike između SNSD-a i SDS-a u odnosu prema BiH, ne budite u zabludi. Jedina razlika i šansa da se borimo protiv takvih politika je Vojin i svi ga trebamo podržati, bez kalkulacija. Sretno Vojine! Nisi sam! A koliko nas je, u odnosu na one koji ruše ovu zemlju, znat ćemo u oktobru, rekao je Duraković.

(TIP/Nap)