DF odgovorio SDP-u: ‘Ne štitite više građane TK dovoljno je što ste im uzeli 10 miliona KM’

Nedolazak zastupnika SDP Slađana Ilića i Dževada Hadžića iz Tuzlanskog kantona na sjednice Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine pokazuje njihov odnos prema građanima i građankama ovog kantona, navode iz KO DF TK.

˝Laži i obmane KOSDP TK nisu nam strane. Nisu strane ni Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine a nisu strane ni građanima. Netačna je i lažna činjenica da se ministrici finansija Federacije Bosne i Hercegovine daju neograničene mogućnosti. Sa najmanjom namjerom da štitimo ministricu HDZ-a, pozivamo delegate SDP Slađana Ilića i Dževada Hadžića da javno objave dokument, za koji se nadamo da su ga i pročitali, kojim dokazuju svoju tvrdnju o opasnim namjerama s ciljem  finansijske i političke destabilizacije BiH˝, saopštili su.

Iz DF navode da u cilju istinitog obavještavanja javnosti Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine
propisano je bilo da u slučaju izmjene formula iz ovog zakona (a što je učinjeno na jednoj od prethodnih sjednica Doma naroda), „Federalno ministarstvo finansija može u toku godine donijeti propis kojim će se odrediti pojedinačna sudjelovanja kantona, jedinica lokalne samouprave i nadležnih javnih kantonalnih ustanova za ceste u prihodima od indirektnih poreza i način raspoređivanja tih prihoda za preostali dio tekuće godine“.

¨Narodnim jezikom rečeno data je mogućnost da se u toku godine po novim formulama rasporedi novac kantonima. Prema novim formulama Tuzlanski kanton je trebao dobiti 10 miliona maraka. Nažalost, nedolazak delegata SDP-a na samu sjednicu Dževada Hadžića i Slađana Ilića iako su plaćeni 5500 KM mjesečno, pokazuje vaš odnos prema institucijama u koje ste delegirani ispred Tuzlanskog kantona. Postavlja se pitanje, zašto štitite interese sarajevskog SDP-a nauštrb građana Tuzlanskog kantona˝, navode iz DF-a.

Kako su istakli, lažne su informacije da su navedene izmjene i dopune zakona dobile podršku samo delegata HDZ, SNSD i dijela delegata iz Tuzlanskog kantona. ˝Neka delegati koji nisu bili na sjednici Doma naroda makar pregledaju snimak sjednice. Jedina finansijska destabilizacija jeste 10 miliona maraka manje do kraja godine u budžetu Tuzlanskog kantona, saopštili su iz Kantonalnog odbora Demokratske fronte Tuzlanskog kantona.

Vezano:

KO SDP Tuzla: ‘Delegti SDA, DF i SD rame uz rame sa HDZ i SNSD u rušenju države BiH’

KO SDA TK: ‘Licemjerni delagati SDP, PDA i Naše stranke iz Tuzlanskog kantona još jednom izdali građane’

(TIP)