Delegati Doma naroda danas o pripadnosti javnih prihoda u FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas će nastaviti sjednicu na kojoj bi trebalo da se glasa o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Sjednica je prekinuta 26. maja tokom burne rasprave o navedenom zakonskom rješenju, čije je donošenje predložio delegat Ivo Tadić.

Suština njegovog prijedloga je da se za raspodjelu novca od koeficijenta, odnosno pondera u raspodjeli javnih prihoda za Kanton Sarajevo, već umanjenog ranije osnovnim zakonom sa 2 na 1,5, ne mora čekati 1. januar 2023., kako je rečeno kad je u februaru ove godine usvojen osnovni zakon o pripadnosti javnih prihoda u FBiH.

Mjesečno, na osnovu umanjenog pondera sarajevskom kantonu, ostalim kantonima treba da pripadne 7,1 milion KM iz 2022. godine. Godišnji iznos ovog umanjenja je 86 miliona KM.

Među preostalim tačkama dnevnog reda su izvještaji o radu poštanskih i telekomunikacionih preduzeća, dokument okvirnog budžeta Federacije BiH za period 2022.-2024. godina, te informacija o Srednjoročnoj strategiji razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH.

(TIP/Izvor: Fena)