Avion letio iznad Balkana bez dozvole: Preletio 4 države, među njima i Srbiju

Dvomotorni avion marke “Beechcraft” sa dvoje ljudi preletio je sinoć bez dozvole vazdušne prostore Mađarske, Rumunije, Srbije i Bugarske, saopštilo je rumunsko ministarstvo odbrane.

„Avion koji je preletio vazdušni prostor Rumunije duž rute koja uključuje Oradea, Karansebeš i Drobeta-Turnu Severin nije pokazivao znakove neprijateljstva ili opasnog ponašanja. Pilot nije reagovao na radio-pozive i vizuelne signale ratnih aviona koji su bili u pratnji letjelice u skladu sa međunarodnim pravilima“, navodi se u saopštenju rumunskog Ministarstva odbrane, prenosi TASS.

Prema raspoloživim informacijama, avion je poletio sa područja mađarskog grada Debrecina oko 17.30 časova, bez odobrenja i plana leta i sa isključenim transponderima.

Dva mađarska ratna aviona pratila su letjelicu u vazdušnom prostoru Mađarske.

Avionu je trebalo otprilike dva minuta da oko 19.00 preleti vazdušni prostor Srbije i potom uđe vazdušni prostor Bugarske.

“Bugarske vlasti rade na terenu i istražuju posljednju poznatu poziciju aviona kako bi ga identifikovale i saznale dodatne detalje”, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane Rumunije.

(TIP/Izvor: Tanjug/Foto: Pixabay/Ilustracija)