Visoki predstavnik nametnuo odluku o finansiranju izbora

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je da će Centralna izborna komisija BiH dobiti 12,5 miliona konvertibilnih maraka za provedbu opštih izbora u oktobru ove godine.

Nakon što Vijeće ministara nije osiguralo 12,5 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za organizovanje opštih izbora, visoki predstavnik u BiH odlučio je djelovati i iskoristiti Bonske ovlasti.

Schmidt je na današnjoj konferenciji za novinare, kazao da novac koji je jučer usvojilo Vijeće ministara BiH, odnosno 9,7 milion KM, nije dovoljan za održavanje izbora.

Kako je kazao, nakon što je provjerio odluku Vijeća ministara BiH, zaključio je da ona nije dovoljno dobra i da planirana sredstva nisu dovoljna.

“Budući da finansiranje izbora koji su predviđeni 2. oktobra, još nije obezbjeđeno, potrebno je hitno osigurati da se izbori održe na vrijeme. Mojim odlukama se pravosnažno mijenja odluka Vijeća ministara BiH, te dodjeljuje puni iznos od 12,5 miliona KM CIK-u BiH, kao i osiguravaju trajna, sistemska rješenja za automatsko i kontiunirano finansiranje izbora. Nisam sretan što sam morao donijeti ovu odluku, i pri tome uzimam u obzir opredijeljenost puno ljudi da se uistinu provedu ovi izbori”, rekao je Schmidt.

Dodao je da odluka stupa na snagu čim bude objavljena na stranici OHR-a.

Istakao je da da ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona, te da izbori nisu donacija stranaka građanima, već da je riječ o njihovom temeljnom pravu.

“Svako ko misli da može igrati političke igre sa osnovnim zahtjevima demokratije mora biti odgovoran. Međunarodna zajednica će to pomno pratiti”, rekao je Schmidt i dodao da pripreme za održavanje izbora mogu početi neometano.

Centralna izborna komisija BiH pozvala je u više navrata Vijeće ministara da u dnevni red uvrsti donošenje odluke o osiguranju 12,5 miliona KM finansijskih sredstava potrebnih za sprovođenje opštih izbora 2022. godine i tu odluku usvoji.

Umjesto toga, ministri su u ponedjeljak usvojili posebnu Odluku kojom se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH posuđuje 9,7 miliona KM za provedbu izbora od Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), što CIK-u nije dovoljno za provedbu izbora.

(TIP/Izvor: Anadolija)