Ukrajinske snage uspjele su povratiti dijelove Sjevjerodonjecka, ruska vojska nastavlja s napadima

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je da su ukrajinske snage uspjeli povratiti dijelove Sjevjerodonjecka, iako ruska vojska vjerojatno još uvijek drži istočni dio grada. Dodaje se kako se pretpostavlja da je plan ruskih snaga da odsjeku područje Sjevjerodonjecka sa sjevera i juga, prenosi BBC.

– Rusija je tokom mjeseca maja napredovala na liniji Popasne, ali je prošle sedmice njen napredak na tom području zaustavljen. Izvještaji o jakom granatiranju blizu grada Izjuma ukazuju na to da se ruska vojska priprema na ponovni napad na sjevernom području – navodi britansko ministarstvo.

Dodaju da je ruskoj vojsci potreban proboj barem na jednom od tih područja kako bi postigla operativni uspjeh i napravila korak naprijed prema svome političkom cilju – potpunoj kontroli oblasti Donjeck.

Dva grada sa dvije strane strateški važne rijeke, a to su Sjevjerodonjeck i Lisičansk sada su gotovo potpuno uništeni, dok ruske artiljerijske jedinice pokušavaju neutralizirati ukrajinske branitelje.

Ukrajinski predsjednik Zelenski, tokom posjete skoro prvoj liniji odbrane u Sjevjerodonjecku, rekao je da su to sada mrtvi gradovi – skoro bez ikakvog života.

Borbe su najintenzivnije baš u tom gradu, sa oprečnim izvještajima o tome ko zapravo drži kontrolu. Ukrajinci su preuzeli kontraofanzivu, ponovo zauzevši polovinu centra grada, ali izgleda da su ponovo pretrpjeli gubitke.

Istina je da je sve teže saznati šta se zaista događa u Sjevjerodonjecku, piše BBC.
U ponedjeljak je potvrđeno da je Rusija izgubila još jednog vrhovnog komandanta. Ruski državni mediji objavili su da je general-major Roman Kutuzov ubijen predvodeći napad na ukrajinsko selo.

Ukrajina sada tvrdi da je ubila 12 ruskih generala – što je bez presedana u modernom ratovanju.

(TIP/Izvor: Fena)