GO SDP Gračanica: ‘Vlada TK-prodavači magle’

Da vlasti u Tuzlanskom kantonu  ne radi u interesu svih građana Kantona dokaz je i posljednja Odluka Vlade TK  tj. premijera Irafana  Halilagića koji je stupajući na poziciju premijera obećao ravnopravan i transparentan rad Vlade prema svim stanovnicima ovog najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.I ova SDA Vlada i njen novi premijer odnose se maćehinski prema određenim sredinama u ovom slučaju prema Gradu Gračanica, navode iz GO SDP Gračanica.

˝Prema objavljenoj Odluci o raspređivanju sredstava vodnih naknada u iznosu  od oko 11.500.000 KM  za projekte u 2022 godini  lokalnim zajednicama Tuzlanskog kantona  dodijeljeno  je  oko 7.000.000 KM, a  Gračanici je za prijavljene projekte dodjeljeno samo cca 105.000,oo KM, samo 1,5  posto. Da je izvršena nepravda dokazuju odbrambeni stavovi jurišnika i SDA botova koji bi da prikriju premijerovu sramotu branili njegovu Odluku, zamislite i na vlastitu štetu. Nema dalje. Nas u Gračanici stid˝, saopšteno je.

Kako su istakli, premijer Halilagić se spiskom odobrenih projekata javno pohvalio kako je općinama i gradovima odobreno po nekoliko projekata vrijednosti više stotina konvertibilnih maraka, pa je zamislite i Gračanici,  prema tvrdnjama ‘zelenog  premijera’ odobreno finansiranje 7 projekata izgradnje, rekonstrukcije ili sanacije korita rijeke, rezervoara i vodosistema.

˝Može premijer prodavati maglu nekome drugome ali ne može Gračanlijama jer mi znamo da su za ovih 7 projekata potpisani ugovori  s prethodnom Vladom samo što njihova realizacija nije u potpunosti izvršena između ostalog i zbog smjene  do tada najuspješnije Vlade TK na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem.    Premijer bi kao što je obećavao trebao biti iskren pa kazati da je Gračanici za ovu godinu odobren tek 1 projekat u vrijednosti 105.000,oo KM.  Zašto premijerovi “advokati” sa društvenih mreža, a među njima vodeći aktuelni vijećnik u Gradskom vijeću Gračanica Almedin Devedžić, koji u javnosti tvrde da se srcem bore za Lukavicu i njene stanovnike umjesto što ga hvale i opravdavaju, nisu javno premijera pitali zašto je rješavanje vodosnabdjevanja Lukavice odbila Vlada TK, a kandidovan je kao prioritet.Nisu samo projekti Gradske uprave Gračanica iz oblasti tzv. vodnih naknada glat odbijeni u centru kantonalne moći, već i dva predložena projekta gračaničkih javnih preduzeća Komus i Vodovod iz oblasti zaštite okolice˝,, saopštili su iz SDP-a.

Gradski odbor SDP Gračanica pita i poziva premijera Irfana Halilagića da preispita svoju Odluku, ako je njegova uistinu,  javnosti iznese istinu i Gračanicu stavi, u bar ravnopravan položaj drugih gradova i općina ako mu reference nisu ekonomski učinci i doprinos u punjenu budžeta svih građana. ˝Donekle bi imali razumijevanje za godine i neiskustvo mladog Halilagića ali samo prije mjesec dana isti je na otvorenju gračaničkog sajma privrede hvalio Gračanicu kao generatora uspješnosti Tuzlanskog kantona a već danas nam opalio šamar.   Nismo ga vukli za jezik, kako bi rekao narod. Nemojte nas vise hvaliti premijeru, nemojte biće previse.  Ili vam je svjedeno biti u narodnoj poslovici, da sve što izgovorite ni pas s maslom … dalje čitatelju ostavljamo na maštu˝, navode iz ove stranke.

(TIP/Foto: Arhiva)