Vijeće ministara BiH usvojilo ovogodišnji Nacrt budžeta; Bevanda: Usvojili smo jedinu ispravnu i zakonitu odluku

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na današnjoj sjednici ovogodišnji Nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, o kojem bi se sada trebalo izjasniti i Predsjedništvo BiH.

Državne institucije cijelu prošlu godinu kao i ovu funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Nakon izjašnjavanja Predsjedništva BiH koje je, prema Ustavu BiH, stvarni predlagač budžeta institucija BiH, procedura se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obveza u proceduru je 27. maja uputio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ). Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Bevanda: Usvojili smo jedinu ispravnu i zakonitu odluku

Nakon usvajanja odluke da se za finansiranje izbora CIK BiH posudi novac od RAK-a oglasio se ministar finansija Vjekoslav Bevanda koji je novinarima kazao: “Ono što je medijski u fokusu napisano od prvog mjeseca do sada, kao o nijednoj temi do sada to je znači hoće li biti izbora, hoće li biti finansirani, šta to Bevanda koči između ostalog. Sad da vam kažem šta je rezultat. Mi smo predložili odluku, ministarstvo finansija je predložilo oduku koja je ispravna, zakonita i u svemu provodiva”.

“Znači, nema onog elementa da se iz nekih nedefiniranih izvora,  a u finansijama je tako ne samo u javnim nego i u privatnim. Vi morate imati definirani izvor iz koga ćete nešto financirati. Znači, mi smo danas na Vijeću ministara, ponavljam, jednoglasno usvojili Odluku o odobrenju privremenog korištenja sredstava od odzvola za korištenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sustava. I ova sredstva su namijenjena Središnjem izbornom povjerenstvu, za financiranje Općih izbora 2022. Sasvim ormalno, ovo su sredstva koja idu čisto za finansiranje izbora dok su plaće, naknade, sve ono što ide jedna druga kategorija, nisu sadržani u ovome, nego u normalnom proračunu SIP-a. Ovdje je tako kao bitna stavka navedeno, znači usvajanjem proračuna, sredstva će se vratiti na ovaj proračun s akoga se sad privremeno koristi“, kazao je ministar Bevanda.

Nakon što je Vjekoslav Bevanda na današnjem Kolegiju Vijeća ministara još jednom odbio CIK-ov prijedlog za izdvajanje novca za finansiranje izbora, dao je novi prijedlog koji je na kraju i usvojen.

Ministri su usvojili Prijedlog odluke o odobravanju privremenog korištenja dijela sredstava od dozvola za korištenje radio-frekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pretplatnih sistema.

Bevanda je predložio da dio novca od RAK-a bude prebačen Centralnoj izbornoj komisiji BiH, tačnije 9,7 miliona KM.
Taj novac nije dovoljan s obzirom na to da je CIK BiH zatražio 12,5 miliona, koliko im je potrebno za provođenje i pripremu izbora.

Sada ostaje otvoreno pitanje kako će CIK obezbijediti još skoro tri miliona KM, kako bi izbori u potpunosti mogli biti finansirani. Inače, ovakav potez se može tumačiti i kao svojevrsna izlazna strategija HDZ-a jer nisu prihvatili više ranijih prijedloga da se novac obezbijedi iz budžetske rezerve.

(TIP/Izvor: Fena)