U porastu broj žena oboljelih od raka u Kalesiji

Općina Kalesija, koja broji više od 30.000 stanovnika, suočava se s nedostatkom stručnih kadrova. Najteže je zato što imaju samo jednog ginekologa koji čeka odlazak u mirovinu, a ova Općina bilježi sve veći broj oboljelih od raka grlića maternice i raka dojke.

Senada, iako u godinama kada bi trebala obavljati redovite i preventivne preglede, u Kalesiji gotovo da nema kome pokucati na vrata. Primorana je ići ginekologu privatno.

“Svim ženama treba ginekolog. Mi u Kalesiji nemamo, iako imamo nije kako treba. Žene uvijek imaju problema s tim, ili je na bolovanju ili na godišnjem. Nije kako treba. Uglavnom, Kalesija nema ginekologa u ambulanti. Sve žene iz Kalesije idu privatno i liječe se”, priča Senada Aščić.

U Kalesiji je nekoliko stotina oboljelih od karcinoma. Djeluju dvije udruge koje okupljaju oboljele žene. Iza Hajre Bajrić je 17 operacija, a prebolovala je karcinom i dojke i grlića maternice. Činjenica da jedna općina nema ginekologa, porazna je. Sreću što je danas živa imala je zahvaljujući liječenju u inozemstvu. Danas je svoj rad posvetila oboljelim ženama i borbi za njihova prava.

“Jednostavno ne mogu da shvatim da u 21. stoljeću, Kalesija s ovolikim brojem oboljelih od raka, nemaju dva ili tri ginekologa, nemaju adekvatnu uslugu, nemaju psihologe koji će podržati te žene. Mi nemamo apsolutno ništa i prepušteni smo da nam Bog pomogne”, ističe Hajra Bajrić.

I u Domu zdravlja su svjesni problema. Jedina ginekologinja čeka odlazak u mirovinu, ali se ravnatelj nada da će se stvari promijeniti.

“Mi sigurno s ovim resursima nismo dostatni. Nažalost. Volio bih da je istuacija drugačija”, kaže Edin Redžić, direktor Doma zdravlja Kalesija.

Jedina nada su im specijalizanti ginekologije i studenti medicine te se nadaju da će u Kalesiji i početi raditi. Iz općinske vlasti kažu kako je najvažnije zadržati ih da ne odu put Zapada.

“Pokušavamo, iz budžeta da kada diplomiraju da odrade pripravnički u našoj lokalnoj zajednici. Mlade ljekare posebno financiramo šest mjeseci u našem Domu zdravlja. Znači, iz budžeta prebacimo sredstva da bi mogli da osjete tu draž, tu prvu platu. Nažalost, situacija u cijeloj državi je takva kakva jeste, iz Kalesije puno mladih odlazi”, navodi Sead Džafić, načelnik Općine Kalesija.

U Kalesiji postoji jedini park sjećanja u zemljama regije na žrtve preminule od karcinoma dojke i raka grlića maternice. I to je dovoljan znak i jasna poruka nadležnima koliko ovaj grad vapi za daleko boljim zdravstvom.

(TIP/Izvor: bhrt.ba/Autorica: Maja Nikolić/Foto: Ilustracija)