Solistički koncert Aide Rešidbegović u Tuzli, pa u Njujorku

Aida Rešidbegović, je 16.godišnja violinistkinja i učenica 1. razreda JU Srednje muzičke škole „Čestmir Mirko Dušek“ u Tuzli. Ostvarila je značajne uspjehe na međunarodnim takmičenjima u BiH i inostranstvu, gdje je osvojila preko dvadeset prvih i specijalnih nagrada. Do sada je održala osam solističkih koncerata u Tuzli, Mostaru, Banjaluci i Beogradu, posljednji u Beogradu 28.05.2022. godine.

Svoj deveti solistički koncert održat će 15.06.2022. u Međunarodnoj galeriji portreta u Tuzli.

Najznačajniji uspjeh Aida je ostvarila u 2021. godini, kada je prvo u junu osvojila prvu nagradu na International Youth Music Competitions, Atlanta, USA, u Senior kategoriji (14-18 godina), a zatim je na finalnom takmičenju IYMC Artist of the Year 2021 u istoj kategoriji osvojila bronzanu medalju i poziv da nastupi na Međunarodnom recitalu pobjednika IYMC za muzičare, koji će se održati u Njujorku.

Aida će, kao jedini predstavnik Bosne i Hercegovine, svirati u DiMenna Centru na Manhattanu 28. avgusta 2022. godine. Nastup na navedenem recitalu predstavlja veliko priznanje ne samo za Aidu, već i za njen grad Tuzlu, Tuzlanski kanton i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Sav finansijski i logistički teret organizacije putovanja i boravka snose roditelji budući da škola nema mogućnosti da na ovaj način podrži ovu mladu umjetnicu.

(TIP)