Zašto niko nije krivično odgovarao za nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH?

Advokat Vlado Adamović kaže da je razlog za to, s jedne strane, pravdanje Tužilaštva da je teško provesti istrage u takvim slučajevima, a s druge parlamentarci, koji, kako navodi, kažu da im niko ne može nametati kako će oni glasati.

Nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine smatra se krivičnim djelom, a sankcije su propisane Krivičnim zakonom. Uprkos tome, do sada niko u BiH nije krivično odgovarao za nepoštovanje odluka Ustavnog suda.

Nepoštovanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine povlači krivičnu odgovornost, ali još niko nije odgovarao.

Advokat Vlado Adamović kaže da je razlog za to, s jedne strane, pravdanje Tužilaštva da je teško provesti istrage u takvim slučajevima, a s druge parlamentarci, koji, kako navodi, kažu da im niko ne može nametati kako će oni glasati, javlja BHRT.

– I kod tužiteljstva i kod parlamentaraca postoji jedan očigledan propust očiglednog, a to je da tužioci moraju početi pozivati redom odgovorne osobe koje su zadužene za provedbu odluka Ustavnog suda i tim sistemom eliminacije konačno doći do toga ko spriječava izvršenje. Bez obzira na to što parlamentarci imaju pravo na slobodu mišljenja da se ovdje ne radi o provedbi slobode mišljenja nego se radi o provedbi sudske odluke, tvrdi Adamović.

Na novinarski upit, zašto nema sankcionisanih, iz Tužilaštva BiH odgovaraju da je najčešća prepreka za izvršenje Odluka Ustavnog Suda BiH u zakonodavnim tijelima BiH i njenih entiteta i da se sastoji u nemogućnosti ili nedostatku političke volje da se donesu zakonodavne odluke.

Ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda onda je kraj jednom društva, upozoravaju pravni eksperti.

– Da ne bi došao taj kraj državno tužiteljstvo na svim razinama mora reagovati i moraju sankcionirati one koje koji ne poštuje odluke Ustavnog suda, kaže advokat Josip Muselimović.

– Meni zaista nije poznato da li je u drugim zemljama, naročito razvijenim došlo do toga da se ne poštuju odluke Ustavnog suda i da je moralo doći do krivičnog gonjenja, poručuje Arben Murtezić. direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca u FBiH.

– Ko bi trebao odgovarati za ono što se ne provodi? Parlament BiH koji bi morao promijeniti zakone u skladu sa presudama. O tome se radi. To nije kažnjivo djelo, Parlament je dužan na temelju presuda Ustavnog suda izmjeniti zakonodavstvo, poručuje advokat Sulejman Tabaković.

Da je bilo samih istraga u ovakvim slučajevima, podsjeća potpredsjednik NSRS.

– Lično sam bio predmet jedne takve istrage vezano za sam postupak referenduma koj je proveden u RS. To je bia čak i podignuta optužnica, ali je Sud BiH pravilno odbacio takvu optužnicu. Ukoliko NS u dobroj vjeri i u skladu sa svojim ovlaštenjima donese neki zakon koji je eventualno neustavan , to ne znači da ne poštuje ili ne izvršava sudsku odluku, kaže potpredsjednik NSRS-a Milan Petković.

U Tužilaštvu podsjećaju da se krivičnim djelom Neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH kao mogući izvršioci krivičnog djela inkriminiraju službene osobe u Institucijama BiH, entiteta ili Brčko distrikta.

(TIP/Foto: Ilustracija)