Stano: Pozivamo bh. ministre da usvoje Nacrt budžeta

Glavni portparol pri Evropskoj službi za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Peter Stano oglasio se povodom nadolazeće sjednice Vijeća ministara i pozvao ministre da usvoje Nacrt budžeta.

“Trenutna politička situacija, politička kriza u BiH raspravljana je na prošlom sastanku ministara vanjskih poslova Evropske unije. Veoma su jasni u pozivanju političkih lidera i aktera u BiH da učine sve, ne samo u nastavku provođenja reformi, vraćanju dijaloga, ali i u organizaciji izbora predviđenih za oktobar ove godine. Od krucijalne je važnosti da se izbori održe, da građani BiH dobiju mogućnost da glasaju na slobodnim, poštenim i adekvatno finansiranim izborima. U tom kontekstu mi pozivamo članove Vijeća ministara BiH, a posebno ministra finansija, da iskoriste sljedeću sjednicu, u ponedjeljak kako bi usvojili Nacrt budžeta za ovu godinu“, kazao je Peter Stano.

Stano je pozvao na ubrzanu odluku kojom bi se osiguralo finansiranje Centralne izborne komisije BiH, a trenutna blokada mora pod hitno prestati rekao je. “EU jeste uključena i s tim nastavljamo i spremi smo da olakšamo rješenja u BiH prije svega kroz naš Ured specijalnog predstavnika Evropske Unije Johana Sattlera, visoki predstavnik Borrell potpuno podržava rad ambasadora Sattlera u zemlji, na terenu i mi osuđujemo sve napade na ambasadora Sattlera koji su potpuno neosnovani. Ambasador Sattler u ime EU i njenih članica je kontinuirano branio i promovisao EU vrijednosti i principe u BiH i radio je i radi na približavanju te zemlje Evropskoj Uniji. Također je angažiran u radu sa svim političarima kako bi umanjio razlike o raznim pitanjima.U kontaktu je sa svim državnim zvaničnicima uključujući i civilno društvo, zbog toga sve suprotne tvrdnje, kritike i optužbe na račun ambasadora u ovom kontekstu su neprihvatljive klevete i ne pomažu u približavanju BiH Evropskoj Uniji”, dodao je Stano.

(TIP/Izvor: federalna.ba)