Neminovno povećanje kamatnih stopa u BiH: Evo šta je najbolje učiniti

Evropa se priprema za značajan rast kamata na kredite. Iz Izvršnog odbora Europske centralne banke nedavno je po prvi put najavljeno da bi za dva mjeseca i evropske monetarne vlasti mogle pokrenuti povećanje kamatnih stopa nakon što su to učinile brojne druge centralne banke.

Kako će se mogući rast kamatnih stopa odraziti na građane u BiH, za N1 je pojasnio Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Kutle je govorio o procjenama bankara po pitanju rasta kamatnih stopa u BiH napomenuvši kako takav odgovor nije jednostavno ponuditi zbog činjenice da je nekoliko razloga koji mogu utjecati na njihov rast.

Jedan od razloga koji može utjecati na povećanje kamata u BiH jeste situacija sa depozitima.

– Još imamo, uvjetno rečeno, viška depozita u bankama puno veće od potražnje za kreditima, ali u narednom razdoblju, s obzirom da su depoziti bez kamatnih stopa, sve veći broj njih se povlači, investira u neku vrstu stambene gradnje, nekretnine… Dakle, ulaže se i izlazi iz bankarskog sektora. Generalno pitanje se postavlja koliko dugo će ih banke imati, a već sada su knap i s jednom i drugom stranom, tako da potražnja za kreditima morati biti nešto veća od stanja sa depozitima, i samo to po sebi će dovesti do povećanja u narednom razdoblju kamatnih stopa – pojasnio je Kutle.

Ipak, dodaje Kutle, teško je unaprijed reći kakvu će situaciju određeno povećanje kamatnih stopa izazvati u praksi. Predviđa da će rast kamatnih stopa biti blag.

– U narednih dvije godine ne može doći do nekog velikog povećanja kamatnih stopa, ali s obzirom na kretanja koja danas postoje, na rat u Ukrajini za koji se čini da neće brzo završiti – izazvat će i izazvao je dosta problema, jer EU najviše slabi. Taj razlog će se zadržati i povećati inflaciju. Mori nas i inflacija nakon pandemije koronavirusa, a tu je sada i takozvana stagflacija koju već 15 godina izaziva Europska centralna banka – kaže Kutle.

Stoga, onima koji se trenutno oslanjaju na kredite, Kutle poručuje da što prije zamijene kredite s fiksnom kamatnom stopom kako bi bili sigurni točno koliku ratu imaju, kao i da bi znali što ih čeka u narednih pet ili deset godina.

(TIP/Foto: Ilustracija)