Video/Prva privatna opšta bolnica u BiH: Imat će 180 bolničkih kreveta, 10 operacionih sala, 400 uposlenika…

ASA grupacija pokrenula je projekt izgradnje prve privatne opće bolnice u Bosni i Hercegovini. Izgradnjom stručnih partnerstava sa renomiranim međunarodnim zdravstvenim ustanovama, ASA grupacija želi osigurati uspješno poslovanje ASA bolnice i pružanje zdravstvene usluge zasnovane na EU standardima.

Tim povodom danas je u Gradskoj Vijećnici potpisan ugovor o saradnji između ASA bolnice i Međunarodnog Medicinskog Univerziteta u Beču. Ugovor su potpisali direktor projekta ASA bolnice Rasim Jusufović i direktor međunarodnih odnosa Medicinskog Univerziteta u Beču i i šef Odjela radiološke dijagnostike Opće bolnice Beč Christianu J. Herold.

Međunarodni medicinski univerzitet u Beču će biti strateški partner ASA bolnici u oblastima razvoja sistema upravljanja kvalitetom i sigurnosti po najvišim međunarodnim standardima, kontinuiranoj edukaciji kadra u ASA bolnici i Općoj bolnici Beč, te kliničkom upravljanju ASA bolnicom.

– Izgradnja bolnice se odvija prema utvrđenim planovima. Želimo izgraditi sistem kvaliteta i sigurnosti u bolnici na najvišim standardima, te kreirati sveobuhvatan program edukacije za naše uposlenike, a koje će mentorirati doktori iz Beča. Pokušat ćemo da kreiramo ozbiljnu platformu na kojoj će naši mladi naučnici sarađivati sa kolegama iz Beča, biti u mogućnosti da prezentuju svoja dostignuća, a Medicinski univerzitet u Beču će u potpunosti preuzeti kliničko upravljanje našom bolnicom, što znači da će ključni medicinski kadar u našoj bolnici doći iz Opće bolnice Beč – izjavio je Jusufović.

U toku su radovi na konstrukciji objekta, a završetak gradnje i otvaranje ovo visokokvalitetne i tehnološki napredno opremljene zdravstvene ustanove za pacijente planirano je u zadnjem kvartalu naredne godine. Bolnica će biti smještena na sedam spratova, sa kapacitetom 180 bolničkih kreveta, deset operacionih sala i osigurat će radna mjesta za oko 400 uposlenika.

Herold ističe da mu je drago što će BiH dobiti prvu privatnu bolnicu koja će kvalitetom parirati svjetskim zdravstvenim ustanovama i što će Međunarodni Medicinski Univerzitet u Beču biti partner u ovom projektu.

– Rado ćemo svoju ekspertizu, iskustva i znanje prenijeti kolegama u BiH i biti strateški partner jačanja i podrške bh. zdravstvenom sektoru. Nadamo se da će ova bolnica dostići najviše standarde kvalitete u svijetu. Dogovorili smo edukaciju bh. zdravstvenih radnika u Beču i zahvalni smo što se ASA odlučila za nas kao strateškog partnera. Uvjeren sam da će ovaj projekt uspjeti – kazao je Herold.

Pored savremene i efikasne zdravstvene usluge, jedan od ciljeva ovog projekta je kreirati okruženje za obrazovanje i usavršavanje mladih ljudi u oblasti zdravstva, kroz najbolje uslove za edukaciju unutar ustanove i saradnju sa bh. i međunarodnim univerzitetima.

Ova jedinstvena zdravstvena ustanova imat će najsavremeniju opremu i vrhunske stručnjake, nudit će visokokvalitetnu njegu, sofisticirane specijalističke i dijagnostičke usluge gdje je pacijent uvijek na prvom mjestu. Imat će fokus u radu s pacijentima na prevenciji bolesti, brzoj dijagnostici i rutinskom izvođenju složenijih operativnih zahvata, uz efikasne i brze usluge dostupne 24 sata svim građanima BiH.

(TIP/Izvor: Fena)