Sva mjesta teško da će biti popunjena, jer je osnovnu školu u TK ove godine završilo 3.876 učenika. Ono što pada u oči je da je više od deset posto otvorenih mjesta za upis, njih 576 ili 24 odjeljenja, čini medicinska struka. I tako je već godinama.

Na pitanje da li postoji tolika potreba za zdravstvenim radnicima na našem tržištu rada ili se rado o velikom interesu djece i roditelja, koji kreira pritisak na sistem, ministar obrazovanja i nauke TK Ahmed Omerović potvrđuje da pritisak zaista postoji.

Veliki broj zahtjeva

– Pritisak ne dolazi samo od djece i roditelja, nego i nekih drugih aktera u društvu. Kantonalna privreda komora Tuzla je imala primjedbu na taj dio plana upisa. Ovaj poces traje od 2014. godine i svake godine je postojao zahtjev za novim odjeljenjima. Ove godine smo čak malo stabilizirali situaciju – kaže Omerović.

Prije sedam-osam godina postojale su dvije škole koje su školovale tehničare medicinske struke, a sada praktično svaka mješovita srednja škola u TK ima smjer “medicinska sestra – tehničar”.

– Tih ljudi ima na evidenciji nezaposlenih i ne postoji tolika potreba, zbog toga i primjedbe Privredne komore. Taj proces ćemo morati reducirati u narednim godinama. Razlog tome su sigurno i promjene na tržištu rada u Evropi. Ministarstvo i Vlada TK su opredijeljeni da obrazuju ljude za ostanak u BiH i nastojat ćemo reformirati ovaj sistem – zaključio je Omerović.

Srednja medicinska škola Tuzla naredne školske godine, prema planu upisa, može primiti 264 učenika, koji će biti raspoređeni u 11 odjeljenja. Pored toga, još 13 odjeljanja raspoređeno je u drugim školama TK i tako dolazimo do pomenute brojke od ukupno 576 slobodnih mjesta.

– Mi smo 2015. godine posljednji put imali upis 20 odjeljenja. Sada ćemo imati 11 odjeljenja, prošle godine smo imali 10, a godinu ranije devet – kaže Mirnes Avdić, direktor Srednje medicinske škole Tuzla.

Broj odjeljenja

Jasno je da se dobar dio učenika Medicinske škole Tuzla iz ranijih godina disperzirao na mješovite srednje škole, ali veliki broj mjesta i dalje stoji na raspolaganju.

– U posljednjih nekoliko godina sva mjesta su nam bila popunjena, neke smo učenike morali i odbiti. Prošle godine smo primili oko 250 učenika, a imali smo između 370 i 400 aplikacija. Naš je pravilnik je na nivou gimnazije i bodovni minimum je 70, dok je u drugim tehničkim školama 60 bodova. Zbog velikog interesa, dešava se da i djecu koja ispune bodovni minimum ne možemo upisati – navodi Avdić.

Ako je suditi po prethodnim godinama, ne bi bilo iznenađenje da sva mjesta medicinske struke budu popunjena. Jasno je da za toliki broj medicinskih radnika nema mjesta u našoj zemlji, ali ima nedgje drugdje.

(TIP/Izvor: Faktor.ba/Autor: J.B.)