Zašto žene brže stare od muškaraca

Prema statistikama, žene obično žive duže od muškaraca. Ako uzmemo prosječne podatke za sve zemlje, muškarci umiru u proseku pet godina ranije od žena, a ponegdje taj jaz doseže i znatno uočljivije brojke.

Međutim, vjeruje se da žene stare brže od muškaraca. Da li je to tačno?

Nažalost, duži životni vijek ne pridonosi uvijek nježnom i gracioznom starenju, piše Marie Claire Russia, a prenosi City Magazine. Pa čak ni činjenica da žene ulažu puno vremena i novca u održavanje ljepote ne utiče previše na svjetski prosjek.

Na proces starenja utiču ne samo faktori načina života kao što su kvalitet ishrane, količina sunca ili jak stres, već i genetika.

Kolagen

Bez obzira na dob, muškarci imaju veću gustinu kolagena u svojoj koži od žena. Zbog toga žene stare brže od muškaraca iste dobi. Što se tiče sadržaja kolagena, ženska koža se stanji oko 15 godina brže od muške. Razlog zašto ne primjećujemo baš uvijek tako upečatljivu razliku je trud koji žene ulažu u svoj izgled. Hidratantne kreme, zaštita od sunca, regenerativni i podmlađujući tretmani ljepote i ostali proizvodi kojima žene pribjegavaju daju plodove. Oba pola gube oko jedan odsto kolagena nakon 30. godine, ali menopauza taj proces dramatično pogoršava, zbog čega postoji tolika razlika.

Hormoni

Testosteron podstiče deblju kožu – razlika može biti čak 25 odsto, jer se tanka koža brže nabora. Estrogen, fluktuirajuće i nagle hormonalne promene, koje su svojstvene ženskom tijelu zbog okolnosti koje su izvan naše kontrole, utiču na elastičnost kože, dok se kod muškaraca nivo hormona obično stalno održava na stabilnom nivou.

Hidratacija

Znojenje muškaraca se razlikuje od znojenja kod žena, zbog više tjelesne temperature. Takođe, oni imaju viši udio mliječne kiseline u znoju, što čini da ima nižu pH vrednost od ženskog znoja, jer je vrsta prirodnog humektanta. Sve to dovodi do boljeg nivoa hidratacije u muškim tkivima. Dakle, duže zadržavaju elastičnost i mladost.

Dlaka

Većina muškaraca obično ima više dlaka na tijelu od žena. Čak i ako ostavimo po strani pitanje koliko je ženama skupo da uklanjaju dlačice, vredi obratiti pažnju na druge neugodne posljedice ovog postupka. Činjenica je da dlake na tijelu štite kožu od spoljnih uticaja i održavaju prirodnu vlažnost. To je još jedan razlog zašto muška koža bolje zadržava glatkoću i mladolik izgled.

Međutim, na brzinu procesa starenja, kao što je navedeno, utiče tako značajan broj činilaca da ih je teško pratiti. Računaju se i: ishrana, nivo hormona, indeks tjelesne mase, priroda i redovna fizička aktivnost, prisutnost loših navika, svakodnevna njega kože i kozmetički tretmani, klimatski uslovi, i, naravno, genetika.

Jedna stvar ostaje neizbježna – i muškarci i žene stare. I ovdje je najvažnije pronaći pravi pristup ovoj činjenici, prenosi N1.

(TIP/Foto: Shutterstock)