U pregledanim školama utvrđeno da su dojave o postavljenim bombama lažne

Na email adrese osnovnih i srednjih škola u više gradova u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska jutros su stigle dojave o postavljenim bombama.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopšteno je da su ih osnovne i srednje škola informisale o prijetećem emailu, koji je primljen u ranim jutarnjim časovima, o postavljenim eksplozivnim napravama u vaspitno-obrazovnim ustanovama, javlja Anadolu Agency (AA).

Dodaje se da su direktori škola kontaktirali policijske stanice Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a u svojim jedinicama lokalnih samouprava, a u školama koje su pregledane utvrđeno je da je riječ o lažnim dojavama.

“Ministarstvo prosvjete i kulture je odmah informisalo MUP o svim saznanjima i postupilo u skladu sa protokolima, a svi direktori osnovnih i srednjih škola su, u ranim jutarnjim časovima, informisani da se odgodi ulazak djece u školske prostorije do prijema odobrenja o bezbjednosti u školi, a nakon pregleda prostorija od strane pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. U svim školama u kojima je utvrđeno da je u pitanju lažna dojava o postavljenim eksplozivnim napravama nastava se odvija nesmetano”, rekla je ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić.

Prethodno je iz MUP-a RS-a saopšteno da su policijski službenici izvršili protivdiverzione preglede (PDZ) u velikom broju osnovnih škola širom RS, na osnovu emaila koji je zaprimljen da je u više osnovnih i srednjih škola u RS-u postavljena bomba.

“U školama gdje još nije završen protivdiverzioni pregled lice mjesta se obezbjeđuje i one neće biti otvorene dok god se PDZ ne završi, odnosno ne utvrdi da nema bezbjedonosnih prijetnji”, navedeno je u saopštenju.

Prethodno su slični slučajevi zabilježeni u regionu i u Kantonu Sarajevo gdje su dojave o postavljenim bombama, prije sedam dana, stigle na adrese 110 osnovnih i srednjih škola.

(TIP/Izvor: Anadolija)