Rezolucija EPP-a kontra Čovića: Nema ‘legitimnog predstavljanja’, lideri da osiguraju fer izbore; Komšić: Potop HDZ-a na njihovom terenu u EPP-u propast nakaradne politike

Rezolucija koju usvaja Kongres Evropsih pučkih stranaka na kojoj su prisutni HDZ BiH, SDA, HDZ 1990, PDP ne sadrži odrednicu “legitimno predstavljanje” čemu se nadao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Kako je objavio portal Istraga.ba na Twitteru u draftu Rezolucije “Evropska perspektiva BiH” navodi se da je Zapadni Balkan strateški važan za EU čija stabilnost, ekonomski i društveni razvoj regiona ima implikacije i na EU.

EPP je zabrinut zbog zastoja u reformama koje bi trebale biti usvojene u okviru 14 prioriteta Evropske komisije. EPP poziva da se usvoje izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, ali da se osigura rad državnih institucija što je od ključnog značaja.

EPP podržava napore EU, EEAS-a, visokog predstavnika i Venecijanske komisije koji asistiraju političkim liderima da pronađu konsenzus.

Također EPP je u rezoluciji dao podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH te osudio bilo kakvo podstrekavanje i dovođenje u pitanje cjelovitost BiH kao i antiustavne i secesionističke aktivnosti.

EPP je pozvao da se ustavna i izborna reforma rade u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda kao i EU legislativom a što uključuje jednakost tri konstituentna naroda, ostalih i svih drugih građana.

Na kraju rezolucijom se pozivaju svi politički lideri u BiH da daju svoj doprinos i osiguraju fer izbore.

Komšić: Potop HDZ-a na njihovom terenu u EPP-u propast nakaradne politike

Činjenica da je čak i Evropska pučka partija odbila HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, konačan je dokaz potpune propasti i promašenosti ove nakaradne etničke politike, kazao je u reakciji Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i predsjedik DF-a.

“Ni grupacija stranaka kojima HDZ BiH pripada, ne može da prihvati koncept koji vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli Bosne i Hercegovine. HDZ BiH je izgubio ključnu političku utakmicu i to na njihovom (domaćem) terenu, te shodno tome princip takozvanog „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda“ više ne bi smio ni trebao da se u Bosni i Hercegovini uzima sa bilo kakvom ozbiljnošću.

Konceptualni debakl i potop politike HDZ-a je dubok i temeljit. Izražavam naročito zadovoljstvo odlukom Evropske pučke partije da odbaci HDZ-ovo takozvano “legitimno predstavljanje naroda”, posebno zbog toga što već godinama tvrdimo da je takav koncept nespojiv sa evropskim vrijednostima i evropskom pravnom stečevinom. Nakon što smo kroz brojna i višegodišnja nastojanja uspjeli da tzv. “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” izbacimo iz rezolucija Evropskog parlamenta i deklaracija NATO saveza, izbacivanje istog pojma iz rezolucija EPP-a kruna je uspjeha ideološke i demokratske borbe probosanskih snaga ali bosanskog društva uopće, protiv jedne nakaradne politike.

Nikada više takozvano “legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda” neće biti osnov u bilo kakvim razgovorima oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona. Bosna i Hercegovina će kad-tad biti uređena na građanskom i evropskom principu, pri kojem će svi građani bez obzira na njihovu etničku ili neku drugu pripadnost, biti jednaki”, kaže Komšić.

(TIP/Izvor: Nap)