Američki san Mirza Mujarić gradi u Gračanici

Američki san Mirza Mujarić gradi u Gračanici, “od posla čaršiji” na sjeveroistoku Bosne i Hecegovine.

Stolarsku radnju Masiv Stil otvorio je početkom godine, a stolice od masivnog drveta iz njegova radionice prodaju se u Sjedinjenim Američkim Državama, izvještava Radio Slobodna Evropa.

Stolice izrađuje od parenog bosanskog oroha, što znači od domaće vrste drveta.

“Ovu stolicu izvozim u Sjedinjene Države već nekih dva-tri mjeseca unazad. Vrlo je komplikovana za izradu, iskren da budem iz razloga što se mnogo vremena troši na bušenje, tj na završu obradu drveta. Upravo ta završna obrada daje otpimalnu glatkoću i vuzelni efekat koji cijene kupci s druge strane planete”, kaže Mujarić.

Stolica se premazuje prirodnim uljima zbog dugotrajne zaštite. Premazivanje se obično radi običnim krpama.

Mujarić je iskoristio ranije poslovne veze i nastavio sradnju sa američkim i evropskim kupcima.

“Bez ikakvih zaduženja, od vlastitih sredstava kupio sam sve potrebne mašine koje danas posjedujem. Želja je uvijek postojala za stolarskim zanatom, a eto sad se i ostvarila”, kazao je Mujarić.

Kao šumarski inžinjer četiri godine radio je u rodnim Zavidovićima. Zbog posla u drvnoj industriji doselio je u Gračanicu gdje je iznajmio prostor i pokrenuo posao.

Osim stolica proizvodi i tronošce po narudžbni iz Danske.

“Naši kupci su obično firme koje se bave proizvodnjom ili samo prodajom stilskog namještaja. Pronalazim ih najčešće preko društvenih mreža, prvenstveno preko Facebooka”, kaže Mirza dodajući da je proizvodnja namještaja unosan posao.

(TIP/Izvor: Akta.ba)