Turković: U BiH je secesija već počela

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u razgovoru za talijanski list Corriere della Sera kazala je kako Rusija prijeti BiH, te da su političari koje ta država podržava počeli sa destabilizacijom države čija je jedina nada članstvo u EU.

“U BiH secesija je već počela, EU ima jednostavnu i jeftinu metodu da osigura da Balkan ne završi pod ruskim utjecajem. Neka prihvate naš zahtjev za kandidatski status u EU”, kazala je Turković.

Iako je dugogodišnja diplomatkinja, Turković veoma jasno i otvoreno alarmira međunarodnu zajednicu, navodi Corriere della Sera :

“Zabrinuti smo, Moskva se želi vratiti u doba kada je bila velika, definitivno neće stati i nastavit će da djeluje ne samo u Moldaviji i Transinistriji već i u našem regionu”.

Turković je istakla kako Srbija mora odlučiti s kim je, da li sa EU ili sa Moskvom, te da ta država ne može htjeti postati dio EU a u isto vrijeme održavati bliske i snažne veze sa Rusijom.

“Ne znamo kako će se tačno oni ponašati u budućnosti i smatram kako je vrijeme da odlučimo gdje želimo da Zapadni Balkan ide”, stava je ministrica vanjskih poslova BiH.

Turković je kazala da Balkan geografski pripada Evropi, te da zvanični Brisel mora poduzeti korake da taj prostor zaštiti kako unutar njega interes ne bi širila neka druga sila.

“Rekla bih da je secesija već počela. Postoje odluke koje je poduzela Republika Srpska koje idu u tom pravcu i koje će postati efektivne unutar jedne godine. Ako Milorad Dodik pobijedi na narednim izborima u oktobru, on će sigurno aktivirati svoje planove za Republiku Srpsku”, istakla je Turković.

Stoga smatra da BiH mora postati zemlja kandidatkinja za članstvo u EU što je prije moguće jer bi to predstavljalo jasan signal svima u BiH.

Turković je za talijanski list kazala i da bi Ukrajina morala dobiti kandidatski status, te da je Rusija poslala signal i državama Balkana o njihovim euroatlanskim integracijama jer želi dominirati ovim prostorom. Ako Rusija ostvari kontrolu nad BiH, ministrica vanjskih poslova smatra da bi to značilo kontrolu nad širom regijom.

(TIP/Izvor: Onasa)