Promovirana knjiga “Osnovi teorije države” profesorice Omerdić

U prepunoj sali amfiteatra Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli u petak je promovirana knjiga “Osnovi teorije države” autorice Dženete Omerdić, vanredne profesorice na toj visokoškolskoj ustanovi.

Ovo je treća knjiga profesorice Omerdić, koja je kategorisana i kao univerzitetski udžbenik, a kako se moglo čuti večeras na promociji, u pripremi je i četvrta knjiga.

Promotori knjige bili su prof.dr Amela Čolić, prof.dr Maša Alijević i prof. dr Zlatan Begić.

– Djelo profesorice Omerdić daje odgovore o nastanku, razvoju, društvenoj organizaciji, strukturi i uređenju države – naglasila je promotorica Amela Čolić.

Promotorica Maša Alijević ističe da knjigu sačinjava sedam poglavlja u kojima su obuhvaćene defincije o državi i pravu, a promotor Zlatan Begić je konstatovao kako knjiga odražava personalitet profesorice Omerdić koja najkomplikovanije stvari objašnjava na brutalno efektan i jasan način.

Autorica Dženeta Omerdić slikovito je govorila o značaju države, da se za države ginulo i da će se ginuti. Ali, ističe ona, ako se već mora ginuti za državu onda se gine za ono najbolje u njoj.

– Imamo komparacije sa Sjedinjenim američkim državama, Francuskom, Njemačkom… Nije nemoguća misija državu učiniti državom. I bez države nema opstanka – zaključila je autorica Dženeta Omerdić, čije je obraćanje popraćeno gromoglasnim aplauzima.

Odlukom Senata Univerziteta u Tuzli knjiga “Osnovi teorije države” proglašena je univerzitetskim udžbenikom.

Knjiga “Osnovi teorije države”, treća je po redu knjiga ove autorice. Prva knjiga “Bosanski model demokratske vlasti”, štampana je u izdanju JUB “Derviš Sušić”, Tuzla, a druga, čiji je izdavač JP NIO “Službeni list BiH”, nosi naslov “Država nacija u multikulturnom društvu”.

Dženeta Omerdić je vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Autorica je brojnih publikacija, poglavlja u knjigama, članaka i eseja kojima propituje aktuelne društvene teme i dešavanja, te političke odnose i njihove reperkusije. U sklopu profesionalnih aktivnosti aktivna je sudionica naučnih i stručnih projekata. Između ostalog, edukator je Vijeća Evrope u okviru projekta: “Inicijativa za pravnu sigurnost i efikasno pravosuđe u Bosni i Hercegovini“, a bila je i koordinatorica Tempus projekta, te sudjelovala u projektima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program “Balkanska regionalna mreža za vladavinu prava”. Članica je tima Univerziteta u Tuzli na ERASMUS + projektu “Inclusion”

(TIP/Izvor: Fena)