Ustavni sud BiH: Prenos nadležnosti na RS neustavan

Sud je ocijenio i da prijedlog HDZ-a BiH o izmjena Izbornog zakona nije povrijedio vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je pojedine odredbe odluke Narodne skupštine bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska o prijenosu državnih nadležnosti.

Sud je ocijenio neustavnima pojedine odredbe Deklaracije i Zaključke o prijenosu nadležnosti s državne Bosne i Hercegovine na entitetski nivo iz područja pravosuđa, odbrane i sigurnosti te indirektnog oporezivanja, kako su najavile entitetske vlasti u RS-u.

Osim toga, sud je ocijenio da prijedlog Hrvatske demokratske zajednice (HDZ BiH) o izmjena Izbornog zakona koji je usvojen u Domu naroda BiH nije povrijedio vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Taj prijedlog sada može ići na glasanje u Zastupnički dom.

Žalba Kluba Bošnjaka

Delegati iz Kluba Bošnjaka ranije su ustvrdili da predstavlja povredu bošnjačkog vitalnog nacionalnog interesa HDZ-ov prijedlog izmjenama Izbornog zakona prema kojem kandidati za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka moraju osvojiti najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima u cijeloj Federaciji BiH, za razliku od kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda čiji se izbor uslovljava većinskom podrškom u pet kantona Hercegovačko-neretvanskom, Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom, Kantonu 10 i Posavskom.

HDZ-ov prijedloga o izmjenama Izbornog zakona je, prema mišljenu Kluba Bošnjaka, štetan za vitalni interes bošnjačkog naroda i zbog činjenice da je u tom prijedlogu HDZ zadržao odredbu da se za člana Predsjedništva BiH iz entiteta Republika Srpska bira samo Srbin, uprkos stavovima Evropskog suda za ljudska prava da se radi o diskriminatornoj odredbi koju je potrebno mijenjati.

Klub Bošnjaka zbog toga je spriječio da se o tom dokumentu glasa u Domu naroda, proglasivši ga štetnim po vitalni nacionalni interes.

Nakon toga je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i predsjedavjući Doma naroda Ustavnom sudu uputio zahtjev za utvrđivanje opravdanosti pokretanja ovog mehanizma.

“Utvrđeno je da prijedlogom […] zakona nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda u Bosni i Hercegovini”, stoji u očitovanju suda objavljeno u četvrtak.

(TIP/Izvor: Agencije)