Počeo proces ovjere prijava političkih subjekata za učešće na Općim izborima 2022. godine

Razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka i neovisnih kandidata, Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici počela proces ovjere političkih subjekata za učešće na predstojećim Općim izborima 2022. godine zakazanim za nedjelju, 2. oktobra 2022. godine.

Centralna izborna komisija BiH danas je ovjerila prijave za učešće na izborima za 59  političkih stranaka, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru, dok će 32 političke stranke biti obavještene o nedostacima u prijavi.

Rok za otklanjanje nedostataka je dva dana od dana prijema obavijesti, odnosno do ponedjeljka, 30. maja 2022. godine do 16 sati, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila prijave za učešće na izborima za osam neovisnih kandidata koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove. Zbog nedostataka u prijavi, devet neovisnih kandidata će biti obaviješteno da u ostavljenom roku otkloni nedostatke.

Odbijena je prijava jednog neovisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH jer prijava sadrži manji broj potpisa podrške birača od Zakonom propisanog.

(TIP/Izvor: Fena)