Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojio Dokument okvirnog budžeta za 2022-2024, predviđena sredstva za ovogodišnje izbore

Vijeće ministara BiH usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu jednoglasno Dokument okvirnog budžeta institucija (DOB) Bosne i Hercegovine za period 2022 – 2024. godine, koji sadrži srednjoročni okvir budžeta institucija BiH i preliminarni nacrt budžeta institucija BiH za 2022. godinu.

Ovaj dokument prati Globalni okvir fiskalnog bilansa i politika u BiH za isti period koji je Fiskalno vijeće usvojio krajem marta ove godine, a kojim je utvrđen okvir za finansiranje institucija BiH za 2022. godinu u iznosu 1.073.600.000 KM, od čega su izdvajanja prihoda od indirektnih poreza 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Istovremeno su preliminarno dati rashodi institucija BiH za 2023. godinu u iznosu 1.073.900.000 KM, a za 2024. godinu okvirne procjene iznose 1.074.100.000 KM.

Dokument okvirnog budžeta prioritetno, između ostalog, podržava nastavak reformi u vezi sa ispunjavanjem uvjeta za Evropsko partnerstvo, daljnje provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te osiguranje sredstava za provođenje općih izbora 2022. godine i lokalnih izbora 2024. godine, kao i osiguranje potrebnih sredstava za provođenje višegodišnjih projekata budžetskih korisnika u ovom periodu.

Dokument okvirnog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH bit će objavljen na službenoj web stranici Ministarstva finansija i trezora BiH.

Na ovaj način stvoreni su uvjeti da Ministarstvo finansija i trezora pripremi i Vijeću  ministara BiH na utvrđivanje dostavi Nacrt zakona o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, radi daljnjeg upućivanja Predsjedništvu BiH, ovlaštenom za njegovo predlaganje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga u konačnici i usvaja.

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.