Umro još jedan ruski oligarh – Aleksandar Subotin

Od početka ruske invazije na Ukrajinu veći broj ruskih oligarha je umrlo pod misterioznim okolnostima. Ovaj put radi se o Aleksandru Subotinu, a prije njega su umrli Sergej  Protosenj, Vladislav Avajev,  Aleksandar Tjulakov, Vasilij Melnikov, Mihail Watford i Leonid Šulman. Uz trojicu očligarha pronađeni su mrtvi i članovi njihovih porodica.

Aleksandar Subotin je umro prošlog vikenda pod misterioznim okolnostima, u podrumu kuće šamana u Mitiščiju, gradu sjeveroistočno od Moskve, javili su ruski mediji. Subotin je bio bivši izvršni direktor ruske naftne kompanije Lukoil i posljednji je u nizu ruskih oligarha koji su umrli pod sumnjivim okolnostima od počpetka ruske invazije na Ukrajinu. Navodno je pretrpio srčani udar, ali je otvorena istraga u vezi njegove smrti.

Milijarder je, kako navode ruski mediji, otišao do šamana u potrazi za lijekom za mamurluk u kojem je navodno bio otrov žabe krastače. Idućeg jutra je pronađen mrtav. Subotin je umro samo nekoliko mjeseci nakon što je Lukoil pozvao na brz završetak rata između Rusije i Ukrajine.

Podsjećamo, Lukoil je druga najveća ruska naftna kompanija.

No, popis ruskih oligarha koji su umrli pod nejasnim okolnostima od početka invazije Rusije na Ukrajinu sve je veći. Mnogi sumnjaju da se radi o samoubistvima ili o ubistvima i samoubistvima jer su uz trojicu oligarha pronađena tijela njihovih žena i djece, te smatraju da se radi o likvidacijama po nalogu Kremlja koje su izvedene tako da izgledaju kao da se radi o porodičnim tragedijama.

Tako je tijelo Sergeja Protosenje, bivšeg potpredsjednika i glavnog finansijskog direktora Novateka, velike gasne kompanije plinske, inače u djelimičnom vlasništvu Gazproma, pronađeno obješeno u vrtu unajmljene vile u Španiji 22. aprila. Njegova supruga i kćer pronađene su mrtve u svojim krevetima s ubodnim ranama, dok je njegov sin Fedor izrazio sumnju u verziju o porodičnom ubistvu i samoubistvu.

Četiri dana ranije, znači 18. aprila, Vladislav Avajev, bivši potpredsjednik Gazprombanke i bivši zvaničnik u uredu predsjednika i u ruskoj Dumi, pronađen je mrtav s pištoljem u ruci i prostrijelnom ranom u svom stanu u Moskvi. S njim su pronađena i njegova, prema nepotvrđenim izvještajima, trudna supruga Jelena te 13-godišnja kći Marija, obje mrtve. Svi troje imali su prostrijelne rane.

Manje od mjesec dana prije smrti Avajeva i dan nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, 25. februara, zamjenik direktora Gazproma Aleksandar Tjulakov pronađen je obješen u istom ograđenom naselju za bogataše, u garaži luksuzne kuće.

Milijarder Vasilij Melnikov, direktor kompanije za medicinsku opskrbu MedStom, pronađen je mrtav sa svojom 41-godišnjom suprugom Galinom i dvojicom malenih sinova. Stariji je imao 10, a mlađi četiri godine, u njihovom milionski vrijednom domu u Nižnjem Novgorodu. Sve troje su imali ubodne rane – Melnikovu je prerezana arterija, a noževi su pronađeni na mjestu zločina.

Također, nejasno je i kako je umro Mihail Watford, oligarh koji je živio u Velikoj Britaniji, a bogatstvo stekao u ruskom gasnom i naftnom biznisu, poznatom po notornoj korupciji i bliskosti s Kremljom.

Još jedna nerazjašnjena smrt se dogodila tri sedmice prije ruske invazije. Riječ je o Leonidu Šulmanu, direktoru transporta Gazprom Investa, finansijskog krila Gazproma, koji je pronađen 30. januara u svojoj kolibi u naselju Lenjinski, u okolini Sankt-Peterburga. U ovoj čudnoj sezoni umiranja ruskih oligarha mnogi od preostalih se pitaju: ko je sljedeći?

(TIP/Izvor: federalna.ba)