KO SDP Tuzla: ‘Smijenjeno 720 ljudi, šteta 3 miliona KM’

Na  sjednici Skupštine TK, skupštinska većina (SDA,DF,SD,SBiH) je smijenila 120 direktora škola i oko 600 članova Školskih odbora  izabranih redovnim konkursnim procedurama, navode iz KO SDP Tuzla.

˝Ističemo da je Ured za zakonodavstvo TK dao negativno mišljenje na dopune i izmjene oba zakona, gdje je između ostaloga istaknuto da će usvajanjem ovakvih izmjena doći do povrede prava na jednakost pred Zakonom aktuelnih direktora i članova Školskih odbora, te da će biti stvoren pravni osnov za nove sudske sporove.Posebno je simptomatično opredjeljenje ove skupštinske većine da ogroman teret odgovornosti prebace na članove Školskih odbora, koji će u ovom procesu biti prva adresa za preispitivanje odgovornosti i zakonitosti donesenih odluka o razrješenju direktora bez provedenih odgovarajućih postupaka i to samo na osnovu ZAHTJEVA ranijih direktora škole. Smatramo da ovakvim pravnim okvirom Skupština TK preuzima ulogu suda˝, saopštili su iz ove stranke.

Prema njihovim riječima, pored činjenice da su Zakoni usvojeni po hitnom postupku, predloženi od poslanika a ne Vlade TK i da Ministarstvo finansija nije dostavilo svoje mišljenje, stava smo da je skupštinska većina itekako svjesna ogromnih finansijskih posljedica po Budžet TK koje se procjenjuju na oko 3 miliona KM

˝Potpuno neprihvatljiva činjenica je da se ovim izmjena Zakona minimizira uloga Pedagoškog zavoda TK i značaj stručne saradnje u oblasti obrazovanja˝, zaključili su iz KO SDP Tuzla.

(TIP/Foto: Arhiva)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.