Prof.dr Mirsad Đonlagić: Moj pogled na ABA ligu

U posljednje rijeme se vode različite rasprave o ABA ligi, o značaju, o slabostima, o raznim sebičnostima, o promašenim ciljevima kao i o neophodnosti ozbiljnih promjena. U tom smislu je  Košarkaški savez Hrvatske pokrenuo  čak ozbiljnu raspravu  na svojim organima da li učestvovati ili ne, odnosno da li učestvovati u Srednje evropskoj ligi u kojoj su okviri postavljeni na drugačiji način. Tim povodom su nabrojane brojne slabosti koje prate ovo takmičenje (ABA liga) a u konačnici da se sve svodi na dvoboj Crvene zvezde  i  Partizana  te da od toga Hrvatska košarka ne samo da nema nikakvog boljitka nego naprotiv da je čak i nazadovala.

Obzirom da se njihovi stavovi podudaraju sa mojim pristupom želim da ovim tekstom otvorim raspravu i u našim košarkaškim krugovima i da vidimo da li to odgovara našim interesima ili smo pristalice ozbiljnih promjena ukoliko dođe do istupanja Hrvatskih klubova iz takmičenja. Naravno ukoliko se u tom slučaju takmičenje održi u sličnom formatu.

Da bi stvari razumjeli potrebno je vratiti se na početak.Kada sam kao predstavnik /predsjednik KSBIH i u isto vrijeme član Takmičarske komisije FIBA Evrope prisustvovao sastanku koji je održan u Sloveniji( Brdo kod Kranja) gdje se razgovaralo o organizaciji novog regionalnog takmičenja. Na sastanku su bili prisutni svi zaintetesirani iz republika bivše YU kao i oni koji su tu ideju pokrenuli (Lisec, Bibic Lorbek). Naravno ta ideja je u osnovi bila dobra ne samo kao sportska. Bila je to prilika za daljnju afirmaciju košarkaškog sporta i privlačenje velikog broja sponzora koji bi doveli toliko potreban novac u ovaj jedan od naših najpopularnijih sportova.Sve bi to bilo praćeno prisustvom velikog broja navijača na utakmicama. Moja diskusija je i bila temeljena sa tim stavom.

PROTIV ZATVORENOG SISTEMA TAKMIČENJA

Šire promatrano želio sam i predlagao da to bude sistem piramidalne strukture. Time sam želio dati prednost državnom prvenstvu i razvoju mladih košarkaša jer to je nešto sa čime možemo biti ponosni (razvoj mladih igrača). Ništa nisam imao protiv finansijskih interesa pojedinaca ali sam tražio i veći uticaj saveza na upravljanje sistemom.

U tom smislu sam dosta vremena proveo sa prijateljima, Bibićem i Lorbekom, u diskusijam o svim ovim pitanjimaa. Bio mi je problem objasniti da nisam protiv te lige ali bio sam uvjeren da ona treba da bude igrana nakon državnog prvenstva. Da, istovremeno sam bio protiv zatvorenih sistema takmičenja što je temeljni pristup Eurolige.

Nažalost ostao sam usamljen u tom stavu , čak možda i ismijan i od  kolega  koji su bili prisutni na sastanku.  Moram ponovo naglasiti da je prijedlog imao i značajnu socijalnu dimenziju što me je radovalo.

APLICIRANJE ZA ORGANIZACIJU SVJETSKOG ORVENSTVA

Kasnije smo to oduševljenje i pozitivnu energiju uobličili u prijedlog aplikacije za organizaciju Svjetskog prvenstva u košarci 2010 godine.  Prvi puta se pojavile četiri zemlje, nastale iz bivše Jugoslavije I nakon teških ratnih iskustava  Srbija, Slovenija, Hrvatska i BiH) da organiziraju to prvenstvo.  Obezbjedili smo i podršku svih državnih struktura. Nažalost na sjednici Borda FIBA u Kuala Lumpuru je odlučeno da to bude Turska (bila je odlična organizacijaprvenstva ali velika šteta da nismo prošli mi kao aplikanti  jer kasnije je postalo normalno da se tako organiziraju prvenstva, iz niza razloga ali dominantno finansijskih).

NEOPHODNE PROMJENE

Da se vratimo ABA ligi. Moramo progovoriti i o negativnim uticajima na brojne klubove i neispunjenim obećanjima od strane Eurolige.O ovome se može pisati nadugo i naširoko. Svakako da moramo u obzir uzeti negativan uticaj na državna prvenstva (smanjen interes gledalaca i sponzora i sporiji razvoj mladih igrača). Konačno razumijem negativne stavove Hrvatskog Košarkaškog saveza koji se javljaju u zadnje vrijeme.

Mislim da bi se konačno trebalo ozbiljno porazgovarati o svim aspektima organizacije ovakvog sistema ali i sa promjenjenim okvirom podredjenim interesima svih učesnika a u konačnici podrediti interesu razvoja košarkaškog sporta i igrača na ovim prostorima. Nemojmo dozvoliti da sujete pojedinaca zaustave potrebna pozitivne promjene.

(TIP/Autor: prof.dr Mirsad Đonlagić)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.