Safer Demirović: Iftar, rudari, Fadil i ostali

Iftar je aktivnost koju praktikuju i izvršavaju vjernici muslimani u ovim mubarek danima šehri ramazana širom zemaljske kugle. Rudari su dio radničkog sloja društva koji su u prošlosti bili glavni nosioci privrednog i ekonomskog razvoja, a čija je uloga danas značajno umanjena obzirom na dostignuti stepen društvenog razvoja. I jedan i drugi pojam, i iftar i rudari, su nešto o čemu se može samo u superlativu razmišljati, govoriti i pisati. I kako onda sa ova dva pojma povezati Fadila, i ko je Fadil a ko su drugi.

Fadil Novalić je premijer Federacije BiH, a drugi su Nermin Džindić ministar energije, rudarstva i industije u istoj toj vladi sa svojom svitom i lokalnim „dostojanstvenicima“. Sve ih povezuje jedan zajednički, kako kažu iftar podrške rudarima u jami Omazići RMU Banovići koji je pomenuti dvojac ovjekovječio sa više zajedničkih fotografija, o tome uredno obavijestio javnost, i tako ostavio neizbrisiv „historijski“ trag.

I zašto su došli u jamu Omaziće a nisu na primjer otišli na PK Dubrave gdje neki drugi rudari štrajkuju glađu. Možda su došli da rudarima kažu:

  • zašto je trenutno proizvodnja u jami Omaziću u prosjeku 500 t/dan a u ovo vrijeme prije dvije godine je bila 2000 t/dan,
  • zašto trenutno u jami Omazići ne radi ni 700 rudara a prije dvije godine ih je bilo više od 900,
  • zašto je plaća rudara danas manja nego prije dvije godine,
  • zašto u protekle dvije godine nije bilo skoro nikakvih investicija u jamu Omaziće,
  • zašto premijer i ministar koče potpisivanje kolektivnog granskog ugovora sa rudarima kojim bi se satnica rudarima povećele za 20 % baš koliko je povećana i cijena uglja, a ne da višak prihoda ostvaren ovakvim povećanjem cijene uglja završava u džepovima dobavljača i podizvođača koje angažuju rudnici,
  • šta je uzrok požara u jami Omazići od 28.03.2021.godine,
  • koliku je štetu taj požar prozrokovao.

Ko je kriv?

Pomenuti dvojac, premijer i ministar, već sedam godina suvereno kreiraju i upravljaju energetskim sektorom F BiH, i vrijeme je da nas upoznaju zašto:

  • je egzistencijalni položaj rudara danas znatno lošiji nego prije sedam godina iako je potražnja za ugljem nikad veća. Rudnici nikad nisu bili u težem položaju, sa većim dugovanjima i izraženijom neizvejsnošću u budućnost,
  • nije izgrađen bar jedan novi zamjenski termo blok, ako iko više vjeruje da će neki od njih biti izgrađen,
  • nije izvršen generalni remont i odsumporavanje nekog od postojećih termo blokova,
  • nije izgrađena ni jedna nova hidroelektrena (Vranduk, Janjići, Ustikolina…)
  • još uvijek nisu a pitanje i kada će početi radovi na izgradnji gasne južne interkonekcije. Bar nam je danas jasno koliko je ona bitna,
  • se još uvijek organizacija proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora vrši krajnje sumnjivo i netransparentno, o čemu se oglasio i svoj stav iznio i neovisni revizor,
  • u naftne terminale Luka Ploče državni organi BiH nemaju pristupa,
  • se izgradnja velikih postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora (vjetar i sunce) vrši tako da se proizvodnja električne energije ubrzano premješta u Hercegovinu. Kada će se početi sa izgradnjom vjetro parkova na Bjelašnici, Vlašiću, Zvijezdi ili Konjuhu, ili će oni doći na red kada se budu popunile kvote o proizvodnji električne energije iz vjetra.

Ne moraju nas upoznavati zašto su bili u jami Omazići, bili su da se slikaju sa rudarima pošto nam vrlo brzo dolaze oktobarski izbori.

I uz iftar ili večeru koju su podijelili rudarima, a kao znak podrške, rudarima su mogli obećati da će potpisati kolektivni grandski ugovor kojim će povećati satnicu rudarima za 20 % baš koliko je povećena i cijena uglja. A onda se mogu i slikati, ako to žele.

Rudari su to zaslužili.

(TIP/Autor:  dr.sc. Safer Demirović, dipl.inž.rudarstva)

 

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.