Zukić: Primjetan trend rasta korisnika kreditno-garantnih programa u Federaciji BiH

Federalni ministar poduzetništva i obrta Amir Zukić u razgovoru za Fenu potvrdio je da je u Federaciji BiH primjetan trend rasta korisnika kreditno-garantnih programa, koje je izradilo ovo ministarstvo za mikro, mala i srednja preduzeća, kao i za obrtnike i ostale samostalne gospodarske djelatnosti.

– Očekuje se znatno veća ekspanzija u ovoj godini. Razlog tome jesu prvenstveno benefiti koje su prepoznali korisnici, a oni podrazumijevaju olakšano zaduživanje na način da korisnik kredita obezbjeđuje samo 50 posto kolaterala, dok za drugi dio garantuje Federacija BiH. Pored toga, Vlada FBiH je donijela odluke za 2021. i 2022.godinu o subvencioniranju kamata u maksimalnom iznosu do 4,5 posto za subjekte obuhvaćene sa ova dva kreditno-garantna programa – rekao je Zukić.

Podsjeća da je Garancijski fond FBiH uspostavljen kao dio paketa mjera Vlade Federacije BiH za ublažavanje ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa.

Zahvaljujući Fondu kaže da se poboljšao pristup finansiranju za privredne subjekte na način efektivnog prenošenja rizika putem garancije.

Fond se može odobravati za sljedeće kreditno- garantne programe: mikro, mala i srednja preduzeća, poljoprivredu i prehrambenu industriju, velika preduzeća, izvoznike, te obrtnike i ostale samostalne privredne djelatnosti.

Ističe da ASA banka u 2021. godini prednjači sa brojem odobrenih kreditnih plasmana u okviru Garancijskog fonda za programe u nadležnosti Ministarstva.

– Od ukupnog broja odobrenih kreditnih plasmana njih 66 je bilo odobreno isključivo za održavanje likvidnosti i nabavke obrtnih sredstava, dok su 32 plasmana odobrena isključivo za nabavku stalnih sredstava i realizaciju započete investicije. Posmatrajući sa aspekta ročnosti, 16% odobrenih plasmana je kratkoročno, dok su svi ostali plasmani dugoročni (trajna obrtna sredstva, stalna sredstva, te završetak započete investicije) – kazao je Zukić.

Navodi da je ukupan iznos odobrenih garancija Fonda u 2021. godini, za svih pet programa, iznosi 94.925.203,54 KM, a od toga na mikro, mala i srednja preduzeća otpada 23.490.801,16 KM.

– Garancije Fonda su usmjerene na pružanje podrške pokretanju novih poslovnih aktivnosti, rastu i razvoju postojećih mikro, malih i srednjih preduzeća, kao i obrtnika i ostalih samostalnih privrednih djelatnosti, povećanju konkurentnosti, inovacijama i zapošljavanju. Garancije Fonda mogu se izdavati s rokom dospijeća do 60 mjeseci za finansiranje tekuće likvidnosti i obrtnih sredstava, te do 120 mjeseci za finansiranje investicija, uključujući grace period do 18 mjeseci za sve dugoročne kredite – naglasio je Zukić.

Krediti su namijenjeni finansiranju tekuće likvidnosti (isplata plata, plaćanje poreza i doprinosa i sl), obrtnih sredstava, dovršavanju već započetih investicija i investicija manjeg obima.

Nakon što Ministarstvo dobije izvještaje Porezne uprave Federacije BiH i FIA za 2021. godinu pristupit će dodatnoj analizi efekata Fonda.

– Analiza prvenstveno podrazumijeva uticaj Fonda na zadržavanje postojećeg broja radnika, povećanje broja radnika, te analiziranje ekonomskih parametara –  ustvrdio je u razgovoru za Fenu federalni ministar poduzetništva i obrta, Amir Zukić.

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.