Rusija će pošiljke oružja Ukrajini smatrati “legitimnim metama za napad”

Rusija će na američka i NATO vozila koja prevoze oružje na ukrajinskom teritoriju gledati kao na “legalne vojne mete”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenosi Reuters. Govoreći u intervjuu za rusku državnu novinsku agenciju Tass, Ryabkov je rekao:

„Upozoravamo da ćemo transport oružja između SAD-a i NATO-a preko ukrajinskog teritorija smatrati legalnim vojnim ciljevima.“

„Dajemo do znanja Amerikancima i ostalim zapadnjacima da će pokušaji usporavanja naše specijalne operacije, nanošenja maksimalne štete ruskim kontigentima i formacijama DPR i LPR (Narodne republike Donjeck i Lugansk) biti oštro suzbijeni“, rekao je Rjbakov.

U međuvremenu Kremlj se oglasio i povodom izjava američkog predsjendika Joe Bidena o genocidu. Američki predsjednik je rekao da njegov ruski kolega “pokušava izbrisati i samu ideju da se neko izjašnjava kao Ukrajinac”.

Reuters javlja da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao u konferencijskom pozivu s novinarima: “Smatramo da je ovakav pokušaj iskrivljavanja situacije neprihvatljiv. To je teško prihvatljivo od predsjednika Sjedinjenih Država, zemlje koja je u posljednje vrijeme počinila dobro poznate zločine.”

(TIP/Izvor: federalna.ba/The Guardian)