Predstavnici EU ministrima BiH uručili “Strateški kompas za sigurnost i odbranu”

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i ministar odbrane BiH Sifet Podžić, sastali su se danas sa ambasadorima država članica Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovinu te razgovarali o usvajanju akcijskog plana za jačanje sigurnosne i obrambene politike EU – “Strateški kompas za sigurnost i odbranu”.

Delegaciju EU su, na sastanku u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova BiH, predvodili Johan Sattler, specijalni predstavnik i šef Delegacije EU u BiH te Christine Toudic, ambasadorica Francuske, koja predsjedava Evropskom unijom.

“Oni su, zajedno sa ambasadorima i diplomatama ostalih država članica EU uručili strateški dokument bh. zvaničnicima te istakli njegov značaj u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, kao i velikih geopolitičkih promjena. Sattler je još jednom istaknuo značaj odluka o usaglašavanju vanjske i odbrambene politike BiH sa zajedničkom vanjskom i odbrambenom politikom EU, te je naglasio da se i na ovaj način potvrđuje da Evropska unija čvrsto stoji iza obećanja da BiH i države regije imaju perspektivu članstva”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako je tokom sastanka naglašeno, cilj “Strateškog kompasa” jeste da EU postane snažniji i sposobniji pružatelj sigurnosti kako bi bila u stanju zaštititi svoje građane i građanke i doprinijeti međunarodnom miru i sigurnosti. “Strateškim kompasom“ povećat će se strateška autonomija EU i sposobnost saradnje s partnerima.

Tokom sastanka je istaknuto da jačanje evropske odbrambene sposobnosti ne znači bilo kakvo umanjenje značaja ili aktivnosti Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Razgovarano je i o sigurnosnoj situaciji u BiH te je još jednom pružena podrška izvršnom mandatu misije Althea u BiH.

(TIP/Izvor: Anadolija)