Vlada TK: Potvrđena vjerodostojnost za 376 diploma izabranih dužnosnika i državnih službenika

Na sjednici u utorak Vlada Tuzlanskog kantona  je prihvatila Informaciju o provjeri vjerodostojnosti diploma izabranih dužnosnika i državnih službenika u kantonalnim organima, službama i institucijama i Informaciju u vezi provođenja aktivnosti iz Strategije za borbu protiv korupcije Tuzlanskog kantona 2021-2024. Prema pristiglim dosadašnjim informacijama u toku 2020. i 2021. godine o vjerodostojnosti diploma izvršena je provjera ukupno 385 diploma, od čega je za njih 376 potvrđena vjerodostojnost, dok za 9 diploma univerziteta van BiH još uvijek nisu dostavljene informacije.

Utvrđeni kriteriji za sufinansiranje projekata zaštite okolice

Vlada je utvrdila uslove, kriterije i postupak za raspodjelu namjenskih sredstava od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice. Za ovu namjenu predviđeno je oko 5,5 miliona KM, a današnjom odlukom je predviđeno da će se ona koristiti za finansiranje zaštite okoliša, a posebno zaštitu, očuvanje i poboljšanje kvaliteta zraka, tła i voda, saniranje deponija i smąnjivanje nastajanja otpada, zbrinjavanje i obrada svih vrsta otpada, zaštitu i očuvanje biološke i pejzažne raznolikosti, provedbu energetskih programa, uređenje zelenih javnih površina, poboljšanje praćenja i ocjenjivanja stanja okoliša, te uvođenje sistema upravljanja okolišem, poticanje održivog korištenja prirodnih dobara i poticanje istraživačkih, razvojnih studija, programa, projekata i drugih aktivnosti, te unapređivanje i izgradnju infrastrukture za zaštitu okoliša.

Inicijativa za modernizaciju željezničkog saobraćaja

Vlada je prihvatila Informaciju Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja o stanju željezničke infrastrukture na području Tuzlanskog kantona, te zatražila od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Federalnog ministarstva prometa komunikacija i Javnog preduzeca ,,Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine“ da intenziviraju aktivnosti na elektrifikaciji željezničkih pruga na području Tuzlanskog kantona. Prije svega to se odnosi na prugu br. 13, Doboj-Tuzla, dužine 57,60 kilometara, prugu br. 14, Brčko-Banovići, dužine 87,30 kilometara, prugu br. 15, Živinice-Zvornik, dužine 44,90 kilometara, kao i na izradi neophodne studijsko – projektne dokumentacije sa ciljem izgradnje nove željezničke pruge Vareš – Banovići – Živinice (krak do Međunarodnog aerodroma Tuzla). U Informaciji se navodi da je Tuzlanski kanton, kao najmnogoljudniji kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine, nepravedno zanemaren i u smislu modernizacije željezničke infrastrukture. Imajući u vidu potencijal i benefite željezničkog saobraćaja kako u očuvanju okoliša tako i u ekonomskoj isplativosti, te rasterećenju cesta, mora se raditi na hitnoj modernizaciji željezničke infrastrukture i vraćanja u funkciju putničkog željezničkog saobraćaja, navodi se u Informaciji.

U okviru kadrovskih pitanja Vlada je privremeno imenovala Upravni odbor Kantonalne agencije za privatizaciju Tuzlanskog kantona, do okončanja postupka na osnovu kojeg će se izvršiti imenovanje novog Upravnog odbora u skladu sa zakonom, a najduže tri mjeseca, te imenovala više privremenih školskih odbora u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona.

(TIP)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.

  1. В сегодняшнем обществе финансовые трудности не редкость, и каждый человек может оказаться в ситуации, когда потребуется дополнительная финансовая помощь. На…

  2. В настоящей эпохе финансовые трудности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…

  3. В настоящей эпохе финансовые сложности встречаются часто, и каждый из нас может оказаться в ситуации, когда необходима дополнительная финансовая поддержка.…