Rusija tvrdi da je uništila ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u ponedjeljak da su njihove snage dan ranije u blizini ukrajinskog grada Dnjepra uništile sistem protivvazdušne odbrane S-300 koji je stigao iz jedne od evropskih država.

“U nedjelju, 10. aprila, na južnoj periferiji grada Dnjepropetrovska, rakete visoke preciznosti Kalibr uništile su sistem protivvazdušne odbrane S-300 skriven u hangaru, koji je kijevskom režimu isporučila jedna od evropskih zemalja”, rekao je glasnogovornik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov na redovnom brifingu za novinare u Moskvi.

Dodao je i da su pogođena i četiri lansera S-300 te da je ubijeno 25 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga.

Osim toga, tokom protekle noći uništena su dva skladišta municije, radar S-300, devet tenkova, pet samohodnih artiljerija i pet višecijevnih raketnih bacača.

“Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su dva ukrajinska borbena aviona S-25 i četiri bespilotne letjelice, dok je helikopter Mi-24 oboren koncentrisanom vatrom iz malokalibarskog naoružanja”, rekao je Konašenkov i dodao je da su ruske snage takođe pogodile 78 objekata ukrajinske vojne infrastrukture.

Konašenkov je rekao da je od početka rata Rusija uništila skoro 230 aviona i helikoptera, kao i 243 sistema protivvazdušne odbrane.

(TIP/Izvor: Anadolija)