Jahić: BiH kako je sada koncipirana je antievropska i anticivilizacijska

U Tuzlanskom kantonu nedavno je uspostavljen regionalni odbor Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca koji trenutno broji dvadesetak članova, a čiji je predsjednik prof.dr. Elmir Jahić.

– Temeljni cilj Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca je rad na izgradnji cjelovite, demokratske, sekularne, multietničke, građanske Bosne i Hercegovine. Naša zemlja kako je sada ustrojena ima puno necivilizacijskih normi ugrađenih u njenu strukturu, prije svega Ustav, koje potenciraju diskrimiacije, pa u krajnjem slučaju i neke animozitete koji dovode do mržnje i šovinizma među građanima – izjavio je za Fenu prof.dr. Elmir Jahić.

Kako je kazao, članovi Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca se zalažu za Bosnu i Hercegovinu gdje će se pojedinac, čovjek, odnosno građanin puno više uvažavati, njegova pojedinačna prava, a da tek onda dođe zaštita kolektivnih prava, između ostalog etničkog i vjerskog.

– Bosna i Hercegovina kako je sada koncipirana je antievropska, anticivilizacijska i ovako ako nastavi način funkcionisanja ne može dobro završiti – izjavio je Jahić.

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca s drugim etničkim organizacijama, građanskog civilnog društva su predložili prijedlog Ustava Bosne i Hercegovine koji u značajnoj mjeri štiti prava građana Bosne i Hercegovine, ali neće zanemariti ni etničku komponentu.

U regionalnom odboru Tuzlanskog kantona Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca se posebna pažnja posvećuje očuvanju bošnjačke tradicije i njenoj afirmaciji. Pored toga, njihova pažnja je usmjerena i na društveno političke procese koji nužno trebaju promjene prema njihovim stavovima, kako bi na odgovorne pozicije dolazili obrazovani ljudi i kompetentni.

– Mi sad imamo odabir tih pozicija putem određenih klanova, pripadnosti određenim grupama, stranačkim, etničkim ili nekim nepotističkim pripadnostima i imamo društvo koje je pred raspadom – rekao je Jahić za Fenu.

Prema njegovim stavovima nužna je izgradnja zdravog društva i vraćanje moralnog sistema vrijednosti, kako u redove političkih stranaka kao glavne matrice društvenih kretanja, tako i u sve druge segmente društva.

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca će u narednom periodu kroz svoj rad fokus usmjeriti i na trenutna dešavanja u svijetu, poput odnosa vanjske politike Rusije i Njemačke prema Bosni i Hercegovini.

(TIP/Izvor: Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena        

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Tip.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Zadržavamo pravo na provedbu cenzure ili potpuno brisanje komentara bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara, naš portal nije dužan pravovremeno obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Čitatelji registrovani u sistemu za komentare prethodne platforme mogu se registrovati ili prijaviti putem DISQUS, Facebook, Twitter ili Google+ korisničkih računa, koristeći novi, gore predstavljeni obrazac.