Finci: Planiramo rad punim intenzitetom u periodu pred nama

Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno drustova La Benevolencija (Dobra volja na ladinu) je formirano još davne 1892. godine. Grupa sefardskih Jevreja je, nakod dolaska aškenaskih Jevreja, zajedno sa Austrougarskom imperijom u BiH nakon Berlinskog kongresa 1878 godine, vidjela kolika je vrijednost educiranih članova zajednice, te odlučila da formira društvo čini je prevashodan zadatak bilo stipendiranje studenata kako bi mogli da se uključe u rad u državnoj upravi i višim radnim mjestima.

– Istina, većina je studirala medicinu (Isak Samakovlija je najznačajnije ime prvih stipendista), da bi ubrzo stiupendisti postale i djevojke, što do tada nije bio običaj – kaže dugogodišnji predsjednik ovog Društva Jakob Finci, koji se ovih dana povukao s mjesta predsjednika.

Finci podsjeća da je “La Benevolencija” slala studente i u Beograd i Zagreb, te postala na neki način krovna organizacija za sve jevrejske aktivnosti u tadašnjoj Jugoslaviji.

Govoreći o jubilejima ovog nastarijeg kulturnog i humanitarnog nacionalnog društva Jakob Finci navodi da je svečano i uspješno obilježeno 125 godina rada “La Benevolencije”, a zbog pendemije nije bilo mogućnosti da se obilježi i 130 godina rada.

– Jednostavno, jedva čekamo da se po prestanku svih ogranićenja u radu vratimo redovnim aktivnostima. Tako u planu imamo obnovu našeg programa “19. u 19 sati”, kada svakog 19. u mjesecu imamo specijalni program u našim prostorijama, bilo muzički, ili literarni sastanak, projekciju filmova i slično. Spemamo se i da budemo koproducent jednog dokumentarnog filma o Zejnebi Hardagi i dugogodišnjem suživotu muslimana i Jevreja u Sarajevu i Bosni i Hercegovini, te naravno da nastavimo sa radom naše galerije “Novi Hram”, jer napokon, smijemo pozvati više od 30 građana na otvorenje izložbe. Uskoro će Galeriji postavljena izložba o Jevrejima u Brčkom, koji pripremamo zajedno sa Distiktom Brčko – podvukao je Finci.

Govoreći o činjenici da je riječ o Društvu koje jedino od srodnih, tj. nacionalnih društva osim odrednica kulturno, obrazovno ima u nazivu i humanitarno Finci podsjeća da danas Jevreja u Bosni i Hercegovini ima nešto manje od 1.000. Zbog toga, naglasio je, nema kapaciteta da se formira i kulturno prosvjetno i sa druge strane posebno humanitarno društvo, tako da se to objedinilo pod krovom  imenom “La Benevolencije”.

– Međutim, to nas ne sprečava da uspješno sarađujemo i sa kulturnim i sa humanitarnim nacionalnim društvima i vjerujem da su i ovi zadovoljni ovom saradnjom. Još od ratnih godina imamo program brige o starima, ljudima koji žive sami, a imaju preko 75 godina, o kojima se brinemo, bez obzira na njihovo etničko porijeklo. To je vrlo popularan program, jer, nažalost, u našem okruženju se vrlo malo brige  posvećuje starima i djeci. Radimo zbog toga i na izgradnji dječijeg igrališta u prostorima Jevrejske zajednice – podvukao je donedavni predsjednik Društva Jakob Finci.

On je također istaknuo da je “La Benevolencija” sa Vijećem Evrope organizovala pilot program o bormi protiv islamofobije i antizemitizma, te jezika mržnje, koji je uspješno završen u tri osnovne i tri srednje škola u Kantonu Sarajevo, sa planom da se proširi na sve škole u Kantonu Sarajevo i šire.

– Očuvanju tradicije smo posvećeni od samog početka rada društva. To nam je jedan od ciljeva, da pokažemo kulturu koju su Jevreji donijeli sa sobom u ove krajeve, prije preko 450 godine, te koju su ovdje razvijali u svom proteklom periodu kao i danas. Među mlađim članovima Zajednice postoji interes za ovakav rad i nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti i da ga predočimo publici. Sviju nas je pademija u tome spriječila, tako da smo nažalost izgubili sedam članova društva i našeg dugogodišnjem podpredsjednika profesora Davida Kamhija, ali se polako oporavljamo i planiramo rad punim interzitetom u periodu pred nama – kazao je Finci dodaši da Društvo ima puno planova, kao i mnogo želje da planove i ispune.

Finci je na kraju istaknuo da je prije par dana za novog predsjednika “La Benevolencija” izabran  Vladimir Andrle.

– Ja sam ja napunio 30 godina na mjestu predsjednika, što je dosta i previše, i u pristojnim kućama se nakon takvog perioda ide u penziju, a ja sam ostao u predsjedništvu do prenesem na mlade svoje iskustvo i kontakte – kazao je u razgovoru za Fenu Jakob Finci.

(TIP/Izvor: Fena)