Peach zabrinut zbog destabilizacije BiH i secesionizma Dodika

Što se Zapadnog Balkana tiče, nastavit ćemo nuditi nedvosmislenu i punu podršku visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini i međunarodnim snagama: snagama Evropske unije u BiH i snagama predvođenim NATO-om u BiH, poručio je specijalni izaslanik britanskog premijera za Zapadni Balkan sir Stuart Peach, komentarišući sigurnosnu i političku situaciju u BiH.

Dodao je da je zabrinut zbog rizika od destabilizacije u BiH.

– Što se Zapadnog Balkana tiče, nastavit ćemo nuditi nedvosmislenu i punu podršku visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini i međunarodnim snagama: snagama Evropske unije u BiH i snagama predvođenim NATO-om u BiH. Osuđujemo prijetnje secesijom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Kao dobar prijatelj naroda BiH, Ujedinjeno Kraljevstvo neće dozvoliti da se sukob ponovo razbukta, rekao je Peach.

Na pitanje da li je Dejtonski mir ugrožen on je ponovio kako UK podržava ovaj okvir za BiH, te navodi da moraju postojati posljedice za destabilizacijsko ponašanje.

– Vjerujemo da u BiH ima mogućnosti za dobre ljude. Jedna od tih mogućnosti su oktobarski izbori, koje smatramo važnim. Također ćemo nastaviti podržavati reformu pravosuđa i pružati snažnu podršku Oružanim snagama BiH. Pozivamo političke lidere da pred naredne izbore učestvuju u reformi postojećeg diskriminatornog izbornog sistema i da pokažu spremnost na kompromis kako bi izbori bili održani u dogovoreno vrijeme, rekao je on.

Komentarišući reformu izbornog zakona, istakao je kako je uloga UK u tome prijateljska pomoć.

– Partnerstvo (zajedno sa drugim međunarodnim akterima) i, ako je potrebno, tehničku pomoć.

A pod tehničkom pomoći rekao je kratko i jasno – Savjetovanje, piše N1.

(TIP/Nap)