Vlada FBiH se nakon dvije godine sjetila da je prekršila zakon

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na prošloj sjednici je dala prethodne saglasnosti za razrješenje Adise Omerbegović Arapović dužnosti članice Nadzornog odbora Razvojne banke FBiH, te od Upravog odbora Finansijsko-informatičke agencije (FIA) zatražila pokretanje aktivnosti za razrješenje Omerbegović Arapović i s pozicije članice Upravnog odobra ove agencije.

Sukob interesa je razlog zbog kojeg se Vlada odlučila na ovaj potez. No, ako se vratimo dvije godine unazad i pogledamo ko je imenovao Omerbegović Arapović na pomenute funkcije, onda je sasvim jasno da je ova odluka odraz čistog licemjerstva izvršnog organa vlasti u ovom entitetu.

Sukob interesa danas, a prije dvije godine?

Da podsjetimo ministre federalne Vlade da su upravo oni, na prijedlog SBB-a, Adisu Omerbegović Arapović imenovali u Nadzorni odbor Razvojne banke u januaru 2020. godine, a da su je u Upravni odbor Finansijsko-informatičke agencije imenovali u julu iste godine.

Dakle, prilikom imenovanja u Upravni odbor FIA ministri SDA, SBB-a i HDZ-a su znali da je Omerbegović Arapović tada već pola godine bila u NO Razvojne banke i svjesno su pristali na sukob interesa, na koji se danas pozivaju, i prekršili Zakon o privrednim društvima.

Vlada Federacije BiH koja tradicionalno prakticira kršenje zakona prilikom imenovanja visokopozicioniranih stranačkih kadrova u nadzorne odbore javnih preduzeća, sada je krenula u jedan novi vid predstave za javnost. Vlada ovim potezom želi kazati kako, tobože, vodi računa o sukobu interesa, a dvije godine su podržavali da nekadašnja istaknuta članica SBB-a istovremeno bude u jednom upravnom i dva nadzorna odbora javnih kompanija u Federaciji BiH.

Ne, ovo nije briga za sukob interesa, jer da je bilo brige za sukob interesa, Omerbegović Arapović ne bi bila nikada ni imenovana u Upravni odbor FIA. Ovo je klasični pokazatelj načina na koji Vlada FBiH vodi brigu o javnim kompanijama i novcu građana, poreskih obveznika entiteta kojim upravlja već skoro osam godina.

Ni osam godina mandata ministrima u Vladi nije bilo dovoljno da se otrgnu nakaradnog sistema upravljanja javnim preduzećima, gdje je samo bitno šta stranka predloži i napiše na papir, a ne šta piše u Zakonu o privrednim društvima. Ovog zakona se tek ovako s vremena na vrijeme sjete kada im zatreba za postizanje političkih ciljeva i ostvarivanje osvetničkih pohoda.

Prazne priče o depolitizaciji

A to što je Vlada javno priznala da je Omerbegović Arapović bila u sukobu interesa skoro dvije godine, što je praktički polovina njenog mandata u Upravnom odboru Finansijsko-informatičke agencije FBiH, to nikoga ne zanima trenutno, niti će se ko time baviti u narednim danima. Pogotovo to ne zanima ministre i premijera koji ni u osmoj godini mandata neće osjetiti nikakve posljedice za nezakonita imenovanja u nadzorne odbore javnih preduzeća. Javnih preduzeća o kojima bi Vlada trebala da brine sa najvećom mogućom pažnjom i bez kršenja zakona u svom djelovanju.

Ostaje nam i dalje da gledamo kako Vlada u nadzorne odbore bira visokopozicionirane stranačke kadrove, a u javnosti ćemo opet, s vremena na vrijeme, slušati priču o depolitizaciji javne uprave. I dok gledamo nezakonito poteze aktuelne Vlade i slušamo prazne priče o evropskom putu, radnici pojedinih javnih preduzeća će i dalje da protestuju ispred vrata kompanija u kojima mjesecima nisu primili plate, a o kojima je Vlada trebala da vodi brigu kao njihov vlasnik.

Ni Parlament ne može dovesti u red ovu Vladu, jer Vlada smatra da ne treba odgovarati nikome za svoje nezakonite postupke, pa tako mjesecima ignoriše brojne zaključke federalnog Parlamenta.

(TIP/Izvor: Buka)